Suka Blog Ini?

Ikut Dengan Email

Hati Seorang Isteri

03 December 2012

271 : Cuti-Cuti Malaysia: Tasik Bera


Pintu Gerbang Tasik Bera.
Tasik Bera merupakan sistem tasik air tawar semula jadi yang terletak di barat daya Pahang, Malaysia. Menganjur ke banjaran gunung utama dan timur Semenanjung Malaysia, melanjut ke 35 km panjang dan 20 km lebar dan mengalir ke Sungai Pahang melalui Sungai Bera.

Papan tanda ke Tasik Bera.
Sebagai paya air tawar yang terbesar di Semenanjung Malaysia, Tasik Bera mengekalkan ciri-ciri hutan belantara tanah lembap yang unik dan jauh dari pencemaran. Dikelilingi oleh campur aduk kering dan basah hutan pamah dipterokarpa, persekitaran tasik termasuk pulau-pulau hutan paya gambut kaya dengan hidupan liar dan tumbuh-tumbuhan, ekosistem yang menyokong kepelbagaian haiwan dan tumbuhan serta mengekalkan kehidupan masyarakat Orang Asli Semelai yang menghuni sejak sekian lama

Pihak yang menguruskan Tapak Ramsar Tasik Bera
Ia telah dilindungi di bawah Konvensyen Ramsar sejak November 1994, yang membolehkan penggunaan tradisional kawasan itu untuk dikekalkan. Zon teras terdiri daripada 260 km ² dan zon penampan 275 km ². Tasik ini menjadi fokus kajian saintifik dan dilindungi di bawah undang-undang kerajaan Malaysia dan antarabangsa. Kerajaan negeri telah menguatkuasakan satu program  selama 3 tahun dengan bantuan kewangan kerajaan Denmark dan bantuan teknikal dari Wetlands International Asia Pacific.

Perlu melaporkan nama, kad pengenalan, no plat kenderaan dan bilangan pengunjung.

Tasik Bera, yang terdiri daripada daripada tujuh lembah yang dibanjiri air sungai dan membentuk ekosistem tasik sungai berukuran 35 kilometer panjang dan 20 kilometer lebar. Ia menjadikan tasik ini adalah takungan air tawar yang terbesar di Malaysia. Lebih menarik, tasik yang kaya dengan khazanah alam dan berbiodiversiti ini telah diisytihar di peringkat antarabangsa sebagai tapak Ramsar atau rantau tanah lembap yang pertama di negara ini pada 1994. 

Pusat Khidmat Pelawat
Di sini terdapat lebih 100 spesies ikan air tawar, 200 spesies burung dan 68 spesies mamalia yang hidup di persekitarannya termasuk beberapa spesies yang diancam kepupusan seperti gajah asia, harimau belang, arowana asia, harimau dahan, tapir dan buaya julung-julung. Kawasan Tasik yang berkeluasan 32 hektar telah dimajukan sebagai rantau pelancongan berasaskan alam semula jadi yang turut membabitkan penglibatan kaum Semelai.

Pelan Lakar Tasik Bera
Pelbagai undang-undang telah diperkenalkan bagi melindungi ekosistem Tasik Bera agar ia terus dikekalkan sebagai Rizab Hidupan Liar. Oleh itu, pelancongan yang berasaskan ekosistem amat sesuai dilakukan di tasik ini bagi memberi peluang kepada pelancong mengenali alam flora dan fauna dengan lebih dekat di samping melihat sendiri bagaimana sumber alam semula jadi hutan digunakan. 

Jeti untuk menaiki bot.
Pelancong yang datang ke sini berpeluang untuk melihat demonstrasi mengeluarkan damar daripada pokok keruing dengan memotong kulit pokok dan menyalakan api melalui lubang tempat damar mengalir keluar. Di samping itu, pelancong juga berpeluang menaiki kenu tradisional dan melihat haiwan yang bersembunyi di celah-celah daun. Malah, mereka juga ditunjukkan dengan lebih 50 cara masyarakat Orang Asli Semelai menangkap ikan. 

Kemudahan Penginapan Di Tasik Bera.
Dari segi kemudahan penginapan, pelancong boleh memilih untuk bermalam di rumah tradisional Semelai atau di Inap desa yang memberi pengalaman merasai kehidupan harian keluarga Semelai. Pelancong juga mempunyai pilihan sama ada untuk menginap di Persona Lake Resort yang menawarkan penginapan berbentuk chalet, bilik mewah dan asrama. Malah, pelancong juga dibenarkan untuk membina khemah berhampiran rumah tradisional atau di mana-mana kawasan hutan sekiranya ingin merasai pengalaman lebih dekat dengan alam semula jadi.

Laluan Jeti.
Kehijauan Tasik Bera.
Saujana Mata Memandang.
Pulau Reba.
Persona Lake Resort.
Antara Tumbuhan Yang Terdapat Di Tasik Bera.
Kelisa Di Darat.
Ruang Makan.
Bilik Mesyuarat.
Sudut Informasi.
Ikan Kaloi.
Ikan Toman.
Kemudahan Asrama.
Jeti Tasik Bera
Laluan Pejalan Kaki.
Chalet.

 Isteri Dan Anak-Anak Menikmati Hidangan Di Persona Lake Resort.

2 comments:

Don Balon said...

cantek amat weh...:)

Fadh said...

aok dh sampei blum ke mari?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...