Suka Blog Ini?

Ikut Dengan Email

Hati Seorang Isteri

31 May 2011

211 : Imam Muda


Sayup-sayup kedengaran azan Maghrib berkumandang dari surau tua yang letaknya di sebuah kampung jauh di pendalaman. Kelihatan beberapa warga emas sedang duduk di atas pangkin panjang yang diperbuat daripada kayu. Ada yang masih enak menyedut rokok daun dan ada yang masih mengelamun entah ke mana.

Pak Bakar, bilai tua yang baru usai melaungkan azan kelihatan resah seakan memikirkan sesuatu. Solat sunat yang didirikan tidak khusyuk. Hatinya merawang entah ke mana. Kata-kata Imam Salleh selepas solat Asar petang tadi masih terngiang-ngiang di corong telinganya. Perkhabaran yang membuatkannya terkedu tanpa kata.

15 minit telah berlalu. Orang semakin ramai. Entah kenapa pada senja itu bilangan yang hadir berjamaah bertambah. Pak Bakar yang duduk di saf hadapan menjadi tumpuan. Sememangnya sudah menjadi kebiasaan Imam Salleh akan tiba sebaik azan dilaungkan. Namun kelibat beliau belum kelihatan. Beberapa orang saling berpandangan. 


30 minit berlalu namun kelibat Iman Salleh masih belum kelihatan. Pak Bakar semakin kacau. Tasbih yang dipegang terasa panas. Orang kampung juga semakin gelisah. Ada yang telah 2-3 kali terbatal wudhuk. Malah ada yang tersengguk-sengguk menahan rasa mengantuk.


Akhirnya, Pak Dali memberanikan diri. Dicuitnya bahu Pak Bakar yang masih tunduk membilang tasbih. "Mane imam nie tok sampai-sampai lagi?" soal Pak Dali separa berbisik. "Dia balik ke rumah bini muda" balas Pak Bakar. "Dah...sape nak jadi imam?...Awok laa jadi imam...Awok kan Bilai...patutnya awok laa ganti imam" soal Pak Dali yang turut disertakan dengan jawapan. Tindakan Pak Dali telah membuatkan degup jantung Pak Bakar seakan terhenti.


45 minit berlalu. Akhirnya kata putus diambil. Mengikut persetujuan yang hadir, sesiapa sahaja yang datang ke surau itu selepas ini akan dilantik menjadi Imam solat Maghrib. Maka hendak dijadikan cerita, datanglah seorang budak dalam lingkungan umur belasan tahun. Belum sempat budak itu menjejakkan kaki di tangga surau, beberapa orang jemaah yang hadir telah membawanya ke dalam surau. Budak itu yang masih terpinga-pinga terus disoal oleh Pak Bakar. " Awok boleh jadi imam?" soal Pak Bakar persis Inspektor Shahab dalam filem hindustan yang sering ditonton setiap petang Sabtu. "Bo...boooleh" jawab budak itu tergagap-gagap. " Haaa...molek laa klau boleh...pak cik qomat...anok jadi imam " arah Pak Bakar. "Ta..ta..tapi" "Tak de tapi-tapi nye lagi" tingkah Pak Bakar. Dalam keterpaksaan, budak itu pun menjadi imam.


Sepanjang solat Maghrib, segalanya berjalan lancar. Bacaan budak itu amat lancar, fasih, jelas, lantang dan betul hukum tajwidnya. Maka usai sahaja solat dan berdoa, ramailah yang datang untuk bersalaman dengan budak itu dan memuji akan kebagusan bacaan dan kelancarannya. Akibat dipuji, budak itu pun merasa bangga lalu dia menyoal "Betul ke sedap bacaan saya tadi? " Betul laa...memang sedap bebenor" balas Pak Bakar. " Eh itu tak berapa sedap lagi pak cik...patutnya lagi sedap" tingkah budak itu lagi. "Ngape plok?" soal Pak Bakar kehairanan. "Tadi tue, bacaan masa tak de air sembahyang. Kalau ada air sembahyang tadi, lagi sedap" balas budak itu yang diikuti linangan air mata di pipi Pak Bakar yang mengenangkan waktu Isyak akan masuk dalam 2-3 minit lagi.
nota kaki :

ini sekadar rekaan semata-mata...tiada kena mengena dengan sesiapa pun.

4 comments:

Jejaka Desa said...

Baru ye...

Fadh said...

jejaka desa :

apa yg baru? Xpaham laaa hehehe

Jennderal Jenab said...

hahaha..

Fadh said...

jenn :

huhuhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...