Suka Blog Ini?

Ikut Dengan Email

Hati Seorang Isteri

09 May 2011

202 : Semanis Gula Sehempedu Rasa"Atok...Atok " panggil Aiman sambil mengoncang bahu Pak Wahab yang tertidur di pangkin kayu bawah pokok nangka yang daunnya lebat merimbun.

Pak Wahab yang masih terpisat-pisat segera membuka mata lantas menghadiahkan sekuntum senyuman kepada cucu tunggal kesayangannya itu.

"Aiman dah balik?" soal Pak Wahab sambil didakap mesra cucunya itu. Aiman sekadar menganggukkan kepala yang diusap mesra oleh Atoknya. 

"Atokkkk..." Aiman bersuara manja.

"Iye...cu...ada apa? Balas Pak Wahab mesra. 

"Boleh tak kalau esok Aiman nak bawak bekal air manis pula? Asyik air masak kosong jer...kawan-kawan Aiman semuanya bawak bekal air manis...ada yang bawak sirap...ada yang bawak oren...ada yang bawak sarsi...Aiman sorang jer yang bawak air masak kosong...boleh tak, tok?" Bibir mulus Aiman petah menuturkan kata-kata yang bersulam pengharapan.

Pak Wahab terdiam seketika. Jauh dia merenung ke dalam bebola mata cucunya. Cucunya menanti penuh harapan. Dan perlahan-lahan, Pak Wahab mengangguk sambil mengukir senyum semanis mungkin walau di hatinya terasa kelat. 

"Petang nie Atok ke kedai, beli gula. Esok, Aiman boleh bawak bekal air manis ke sekolah. Sekarang, Aiman pergi tukar pakaian dan mandi. Lepas tue boleh kita solat Zohor sama-sama". Janji Pak Wahab kepada Aiman. 

Jauh di sudut hatinya, Pak Wahab tahu yang dia sekadar berjanji. Untuk dikotakan, apalah upayanya. Entah apa malangnya, getah yang ditoreh semalam telah dicuri. Malaun mana yang mencurinya tidak diketahui. Namun begitu, Pak Wahab redha menerima ujian Allah. 

..................................................................................................

Usai solat Asar petang itu, Pak Wahab bersiap untuk ke kedai Ah Chong. Itulah satu-satunya kedai yang menjual barangan keperluan penduduk Kampung Sentang. Bertahun lamanya Pak Wahab membeli barangan di situ. Tidak pernah sekalipun Pak Wahab membeli secara hutang. Tapi petang itu, Pak Wahab terpaksa mengeraskan hati untuk meminta Ah Chong membenarkannya membeli sekilo gula secara hutang demi memenuhi harapan Aiman.

Lewat petang itu, Pak Wahab mengayuh agak laju. Hatinya berlagu riang. Tidak disangka Ah Chong akan membenarkannya berhutang sekilo gula. Walau Ah Chong memberitahu harga gula telah naik namun dirasakannya memenuhi permintaan Aiman adalah lebih utama. Pak Wahab senyum sendirian sambil terus mengayuh. Terbayang di matanya, Aiman sedang menanti kepulangannya. Pastinya nanti Aiman akan melonjak kegirangan menyambutnya nanti. 

Apabila tiba di simpang rumahnya, Pak Wahab segera membelok ke kanan tanpa menoleh ke belakang. Tiba-tiba Pak Wahab terdengar bunyi hon yang kuat dan panjang diikuti bunyi dentuman yang memecah kesunyian senja. Pak Wahab merasakan dirinya melayang ke udara dan terhempas kuat di dada jalan. Pandangannya menjadi kabur. Sayup-sayup kedengaran suara Aiman memanggilnya dalam esak tangis yang semakin jauh.

"Atok...bangun tok...Aiman sayang Atok...Aiman tak nak bawak bekal air manis...Aiman nak Atok" Ratap Aiman kedengaran memecah keheningan senja. Jujuran air mata Aiman melusur deras di pipinya. Dan taburan gula di sisi Atoknya ditatap penuh kehibaan.

6 comments:

mamawana said...

Syahdu.

Hari-hari anak mamawana bawak air kosong/air mineral ke sekolah. No manis manis sayang...

Mama pun tak minum air manis2 sebab wajah dah cukup manis. heeeee...

Fadh said...

mamawana :

sesekali anak kecil berkeinginan jua...

sekadar cerita rekaan untuk dikongsi bersama.

endiem said...

Ah Chong kena rasionalisasi kepada Pak wahab jugalah

Fadh said...

endiem :

rasionalisasi perlu untuk menjayakan 1malaysia hehehe

Don Balon said...

Tanamlah stevia, mekassseyyy!!

Fadh said...

Bkn tanam tebu di pinggir bibir ke don?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...