Suka Blog Ini?

Ikut Dengan Email

Hati Seorang Isteri

27 November 2010

192 : Pelamin Anganku Musnah


Musim cuti sekolah telah tiba. Maka ramailah teruna dan dara berebut-rebut mengakhiri zaman bujang. Hinggakan dalam sehari sampai 4-5 undangan perkahwinan. Yang menjadi persoalan ialah mengapa masa cuti sekolah, ramai yang nak kahwin. Apa kalau tak musim cuti sekolah tak boleh kahwin ke?

Bila dah banyak majlis perkahwinan, yang paling sibuk tentunya Tok Naib/Wali Hakim. Kalau sehari ada 5 majlis akad nikah, jenuh juga nak bersalam dengan pengantin. Buatnya 1 akad nikah itu makan masa 2-3 jam gara-gara kegugupan pengantin hingga 3-4 kali akad tapi masih sangkut, tak ke haru namanya. Tapi apa-apa pun, Tok Naib/Wali Hakim pasti tersenyum apabila dihulur sampul surat berisi RM sebagai upah.

Bagi bakal suami pula pastinya berdebar menanti hari bahagia. Bakal suami pasti gementar untuk melafazkan ijabkabul. Entah berapa kali berlatih pun tak tahu. Dah berlatih pun masih ramai yang sangkut.Maklumlah kali pertama bernikah. Kalau dah masuk yang kedua dan seterusnya, pasti senang sebab dah berpengalaman.

Bagi bakal isteri pula tentu berdebar menanti malam pertama. Malam yang membawa seribu pengertian dalam hidup. Ada yang tenang namun ramai juga yang kalut. Malah jika mereka didatangi 'bulan' pada malam pertama, ia merupakan satu kelegaan yang tak terhingga. Lega bagi mereka tapi sengsara bagi lelaki.

Bagi ibu bapa pengantin pula pastinya tersenyum lebar kerana mendapat menantu. Bagi ibu bapa pengantin perempuan segala persiapan dirancang dan diatur dengan teliti agar majlis berlangsung dengan lancar. Sekurang-kurangnya ringan sedikit bebanan yang ditanggung. Itupun jika benar-benar mendapat menantu. Jika dapat menantu yang macam hantu, tak ke haru biru dibuatnya.

Walau apa pun, perlu diingat bagaimana dalam tiap apa jua yang dilakukan, Islam wajib diletakkan di tempat yang paling atas. Dahulukan yang wajib seperti yang dituntut oleh Islam. Mana-mana adat dan budaya yang bercanggah dengan ajaran Islam, eloklah ditinggalkan serta dijauhi dalam kehidupan seharian.

3 comments:

FarhanaLicious said...

Kawin? erk...

kasihlatifah78 said...

skrg ni.. ramai yg kawin sbb tgk org lain kawin.. tp tang tanggungjawab.. hancur.. baik suami ataupun isteri..

Fadh said...

farhana:

ko biler lg? xsabar nak merase nasi minyak org ganu nie...

kasihlatifah78:

sbb itu kita kena tingkatkan iman supaya kita lebih faham akan tugas dan tanggungjawab suami isteri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...