Suka Blog Ini?

Ikut Dengan Email

Hati Seorang Isteri

19 August 2010

178 : Peristiwa Penting Yang Berlaku Di Bulan Ramadhan (Perang Badar)
Antara peristiwa penting yang berlaku dalam bulan Ramadhan ialah Perang Badar. Al-Quran menyebut Perang Badar sebagai Yaumul Furqan iaitu hari yang memisahkan antara kebenaran dan kebatilan. Disebut demikian kerana Perang Badar adalah penentu hidup dan matinya agama Islam. Seadainya tentera Islam kalah dalam peperangan tersebut, makan akan lenyaplah agama Islam selama-lamanya. Ternyata tentera Islam telah mencapai kemenangan yang menyebabkan Islam terus berkembang sehingga ke hari ini. Allah SWT telah menjelaskan peristiwa ini dalam Al-Quran surah Ali-Imran ayat 123 yang bermaksud :

" Dan sesungguhnya Allah telah menolong kamu mencapai kemenangan dalam peperangan Badar, sedang kamu berkeadaan lemah(kerana kamu sedikit bilangannya dan kekurangan alat perang). Oleh itu bertakwalah kamu kepada Allah, supaya kamu bersyukur(akan kemenangan itu). "
Peperangan Badar berlaku pada hari Jumaat tahun kedua hijrah bersamaan 17 Ramadhan. Peperangan yang tidak seimbang dari segi bilangan tentera itu telah dimenangi oleh tentera Islam, meskipun tentera Islam pada ketika itu hanya berjumlah 313 orang yakni hanya dua orang daripada jumah tersebut menunggang kuda dan 60 orang tentera berperisai. Berbanding tentera Quraisy berjumlah 950 orang dengan 200 tentera berkuda dan 600 orang berperisai. Kejayaan ini adalah berkat Rasululluh SAW bersolat dan berdoa. Ada pun hikmah pertolongan Allah SWT  dengan memberi kemenangan kepada tentera Islam buat julung kalinya berperang telah difirmankan oleh oleh dalam surah Ali-Imran ayat 127 yang bermaksud:

" (Kemenangan Perang Badar itu), kerana Allah hendak membinasakan satu golongan daripada orang-orang kafir atau menghina mereka (dengan kekalahan), supaya mereka kembali dengan hampa kecewa. "

Semoga apa yang dinyatakan di sini akan menjadi panduaan kepada kita semua untuk hidup yang lebih sejahtera di masa hadapan. Jadikanlah bulan Ramadhan yang mulia ini sebagai bulan untuk meningkatkan dan memperbaiki akhlak dan budi pekerti. Semoga kita mendapat pertolongan dari Allah SWT.
 

2 comments:

Webmaster@Echam said...

Hebatnyer umat zaman dulu. Koi tujukan pada koi sndiri. Zaman skrang ni bila pose je koi rase lemoh dan lesu je. Lemoh betoi iman koi ni.....

Don Balon said...

Badar Al-Kubro..
Allahu Akbar!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...