Suka Blog Ini?

Ikut Dengan Email

Hati Seorang Isteri

10 August 2010

173 : Kisah Di Malam 1 Ramadhan
Tersebutlah kisah yang terjadi di sebuah masjid yang terletak di sebuah kampung. Adapun dihikayatkan kisah terjadi pada malam 1 Ramadhan. Suasana agak meriah. Sebaik selesai solat Maghrib, diadakan majlis jamuan makan-makan dan minum-minum. Telah dikhabarkan oleh orang kebanyakkan, menjadi kebiasaan bagi penduduk kampung itu mengadakan jamuan seperti selepas bacaan Yassin malam Jumaat, Nisfu Syaaban dan Maulidur Rasul. Sementelaah lagi esok hari pertama umat  Islam berpuasa selama sebulan maka jamuan kali ini agak mewah belanjanya.

Sewaktu menginjakkan kaki di anak tangga masjid, jelas kedengaran di telinga seorang pemuda bunyi pingan mangkuk dan gelas berlagaan di antara satu sama lain tanda usainya jamuan. Sebaik melangkah masuk ke dalam masjid, kelihatan di mata pemuda itu seorang lelaki tua yang amat dikenalinya duduk bersila rapi di atas sejadah. Dari raut wajah tua dan renungan yang jauh dapat ditelah  segumpal resah sedang merajai dirinya. Mungkin mengenangkan cucunya yang telah beberapa hari terlantar di hospital akibat kemalangan jalanraya yang baru siang tadi sampai ke pengetahuannya. Adapun telah dihikayatkan bahawa orang tua itu merupakan mantan Imam dan terbaru mantan Bilal.

Tidak lama kemudian kedengaraan di copong pembesar suara, alunan azan dilaungkan oleh muazin yang baru dilantik dalam Mesyuarat Agong Jawatankuasa Masjid beberapa minggu yang lalu. Selesai azan dilaungkan, beberapa penduduk kampung itu pun bangun bagi mendirikan solat sunat.

bersambung....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...