Suka Blog Ini?

Ikut Dengan Email

Hati Seorang Isteri

05 August 2010

171 : Andai Ini Ramadhan Terakhir


 Andai kita tahu ini Ramadhan terakhir... tentu kita sibuk berzikir tanpa jemu melagukan syair rindu mendayu... merayu... kepada-NYA Tuhan yang satu.

Andai kita tahu ini Ramadhan terakhir... tentunya kita akan mengerjakan solat di awal waktu... Dan solat kita pastinya sungguh khusyuk lagi tawadhuk... tubuh dan qalbu kita... bersatu memperhambakan diri menghadap Rabbul Jalil... menangisi kecurangan janji... "innasolati wanusuki wamahiyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"... [sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku ...kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]

Andai kita tahu ini Ramadhan terakhir... tidak akan kita persiakan walau sesaat yang berlalu... setiap masa tak akan dibiarkan begitu saja... di setiap kesempatan juga masa yang terluang... alunan Al-Quran bakal kita dendang... bakal kita lafazkan... andai kita tahu ini Ramadhan terakhir tentu malamnya kita sibukkan dengan bertarawih... berqiamullail... bertahajjud... merintih... meminta belas kasih... "sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga -MU tapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU".

Andai kita tahu ini Ramadhan terakhir... tentu kita tidak akan melupakan mereka yang tersayang... pastinya kita akan menyeru mereka memeriahkan Ramadhan... kita buru... kita cari... suatu malam idaman yang lebih baik dari seribu bulan... 

Andai kita tahu ini Ramadhan terakhir... tentu kita bakal menyediakan batin dan zahir... mempersiapkan diri... rohani dan jasmani... menanti akan jemputan Izrail... di kiri dan kanan lorong-lorong redha Ar-Rahman.

Duhai Ilahi... andai ini Ramadhan terakhir buat kami..., jadikanlah ia Ramadhan paling bererti... paling berseri... menerangi kegelapan hati kami... menyeru ke jalan menuju redha serta kasih sayang-Mu Ya Ilahi... semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti.

Namun teman... tidak akan ada di antara kita yang bakal mengetahui... apakah Ramadhan ini merupakan yang terakhir kali bagi dirinya... yang mampu bagi seorang hamba itu hanyalah berusaha... bersedia... meminta belas-NYA.

Andai benar ini Ramadhan terakhir buat kita...Maafkan segala kesalahan yang pernah aku lakukan.
"MARHABAN YAA RAMADHAN "

4 comments:

al-mankaraqi said...

marhaban ya ramadhan......

Don Balon said...

Ramadhan Kareeeem...

Mazru Majid said...

nak pose dah semule..tak sedor je mas berlalu yek

marhaban yg Ramadhan!

piewahid said...

"Selamat menjalani ibadah puasa dgn sempurna. Semoga segala amalan dan doa diterima-Nya. Ampun maaf atas segala kesilapan & kesalahan"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...