Suka Blog Ini?

Ikut Dengan Email

Hati Seorang Isteri

14 July 2010

Mimbar Jumaat : Mentaati Kedua Ibu bapa

 
Dibaca pada : 9 Oktober 2009

Dalam Islam, tuntutan agar berbuat baik kepada ibu bapa adalah perintah Allah SWT yang wajib kita tunaikan. Sebagai seorang anak, kita diperintahkan agar sentiasa melakukan kebaikan terhadap mereka seperti bersikap lemah lembut, berbudi bahasa, tidak berlaku kasar dan selalu ingat dan menghargai jasa serta pengorbanan yang telah diberikan kepada kita selama ini. Mereka telah bersusah payah memelihara dan menjaga kita siang dan malam dengan mengorbankan waktu, tenaga, perasaan, wang ringgit dan sebagainya demi memberikan yang terbaik untuk kita. Atas dasar itulah maka Islam menetapkan bahawa tanggungjawab melakukan kebaikan kepada ibu bapa amat besar sehingga ia digandingkan dengan perintah mentauhidkan Allah SWT. Firman Allah dalam Surah Al-Isra' ayat 23 yang bermaksud:

" Dan Tuhanmu telah perintahkan supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadanya semata-mata  dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa ".
Ajaran Islam juga menyuruh kita agar sentiasa bersyukur dan berterima kasih keoad kedua ibu bapa kita. Firman Allah SWT dalam Surah Luqman ayat 14 yang bermaksud:

" Dan kami wajibkan manusia berbuat baik kepada ibu bapanya, ibunya telah mengandungkannya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan(dari awal mengandung hingga akhir menyusu) dan tempoh menceraikan susunya ialah 2 tahun(dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKU dan kepada kedua ibu bapamu dan(ingatlah) kepada AKUlah jua tempat kembali(untuk menerima balasan) ".
Lihatlah kisah Alqamah; beliau begitu sukar untuk melafazkan kalimah syahadah di saat sakaratul maut kerana perasaan ibunya yang tergores di atas layanannya, walaupun Alqamah kuat beribadah tetapi beliau telah melakukan sesuatu yang mengguris perasaan ibunya, lalu ibunya merasa kecil hati dengan tindakannya, sehingga ibunya sukar untuk memaafkannya. Perisitwa ini perlu dijadikan iktibar oleh kita semua, semoga perkara yang dialami oleh Alqamah tidak terjadi kepada kita.

Sebagai tanda penghormatan terhadap pengorbanan ibu serta mengenang jasa mereka membesarkan kita maka janganlah sesekali kita melakukan perkara-perkara yang boleh mengguris perasaan dan menyakitkan hati mereka. Terutama kepada golongan remaja yang sering terlibat dengan masalah sosial yang boleh mengguris perasaan dan mengecewakan harapan ibu bapa yang impikan setiap anak mereka menjadi insan berguna dan sentiasa menjaga nama baik keluarga bukan dengan menjatuhkan maruah keluarga.

Sempena bulan Syawal yang mulia ini, marilah kita menghargai segala jasa ibu bapa. Antaranya kita memperuntukkan masa untuk menziarahi mereka, bercuti bersama mereka, membawa mereka bersiar-siar ke tempat yang menarik, menghadiahkan sesuatu yang menjadi kesukaan mereka, sentiasa mendoakan mereka dan melakukan apa sahaja yang menyenangkan hati mereka, sebagai tanda penghargaan serta kasih sayang seorang anak kepada ibu bapa.
Persoalannya adakah kita telah melakukan hal-hal sedemikian kepada ibu bapa kita? Adakah hanya sekadar bila tibanya hari raya, barulah kita tertanya-tanya di mana dan bagaimanakah keadaan ibu bapa kita? Sedangkan ajaran Islam menegaskan bahawa ibu bapa hendaklah diberi perhatiaan dan layanan pada setiap masa. Sebagai anak, kita perlulah sentiasa mentaati dan mendoakan kesejahteraan serta keampunan bagi kedua ibu bapa agar hidup kita diberkati Allah. Jika ibu bapa kita telah meninggal dunia, hadiah yang paling bermakna untuk mereka yang amat kita kasihi ialah mendoakan kesejahteraan untuk mereka, agar Allah Taala sentiasa merahmati dan mengampunkan segala dosa-dosa mereka.

Terbitan Jabatan Mufti Negeri Pahang

3 comments:

Faizal Rahman said...

Eh dah Syawal ke?

Webmaster@Echam said...

Errrr... pose bulan depan wehhhh.. hehehe

Fadh said...

hahahaaha...nie teks khutbah yang dibaca pada 9 oktober 2009...nie mesti xbace abis nie hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...