Suka Blog Ini?

Ikut Dengan Email

Hati Seorang Isteri

02 July 2010

Mimbar Jumaat : Membudayakan Membaca Al-Quran


Dibaca Pada : 2 Oktober 2009

Al-Quran yang diturunkan oleh Allah merupakan petunjuk dan penyelamat kita di dunia dan di akhirat. Kita mesti yakin bahawa Al-Quran juga satu peraturan yang lengkap sebagai petunjuk jalan ke arah kebanaran serta penawar kepada segala penyakit sama ada rohani atau jasmani.

Amalan membaca Al-Quran dan bertadarus ini dapat diamalkan secara berterusan dengan bersungguh-sungguh. Di antaranya ialah :

Pertama, ibu bapa mesti menunujukkan contoh teladan kepada ahli keluarganya dengan sentiasa mengamalkan membaca Al-Quran di rumah dan memastikan Al-Quran juga dibaca oleh ahli keluarga yang lain. Mari kita renungkan sejenak. Mengapa kita mempunyai masa untuk membaca akhbar, majalah, menonton televisyen, melayari internet dan lain-lain? Kenapa kita tidak memperuntukkan sedikit masa untuk membaca Al-Quran walaupun satu muka surat sehari ataupun sepuluh ayat sehari secara berterusan. Insyallah, dengan amalan yang sedemikian akan dapat menyelamatkan dan memberi manafaat yang amat besar kepada kita di akhirat kelak.

Sebagaimana Sabda Rasulullah S.A.W dalam hadis yang bermaksud: " Bacalah kamu akan Al-Quran, sesungguhnya (Al-Quran) akan datang pada hari kiamat memberi syafaat kepada pembaca-pembacanya ".

Sebagai umat Islam sepatutnya kita menjadikan Al-Quran sebagai bacaan utama setiap masa. Mereka yang membaca Al-Quran, mendengar malah melihat Al-Quran pun akan diberi pahala oleh Allah S.W.T sebagaimana Sabda Rasulullah S.A.W yang diriwayatkan oleh At- Tarmizi yang bermaksud: " Sesiapa yang membaca satu huruf dari Al-Quran, maka baginya diberi sepuluh pahala dan ditambah sepuluh lagi kebajikan seumpamanya, tidak aku katakan (alif, lam, min) itu satu huruf, akan tetapi alif satu huruf, lam satu huruf dan min satu huruf ".  

Kedua: Ibu bapa perlu memprogramkan pembacaan Al-Quran di rumah secara bersistematik. Sebagai contoh, dengan memperuntukkan masa selepas solat Maghrib sebagai waktu membaca dan mempelajari Al-Quran bersama ahli keluarga. Selain itu, galakkan anak-anak dan ahli keluarga dengan memberi hadiah atau seumpamanya sebagai motivasi kepada mereka untuk mendekatkan diri dengan Al-Quran. Mengapa ada di kalangan kita sebagai ibu bapa merasa sangat sedih, kecewa atau dukacita sekiranya anak-anak kita gagal dalam pelajaran akademik? Kenapa tidak ramai di kalangan kita merasa sedih atau kecewa jika anak-anak tidak tahu atau buta membaca Al-Quran?

Kita di negeri Pahang ini amat bertuah kerana pelbagai usaha dan program telah dilaksanakan untuk menggalakkan umat Islam di negeri ini agar sentiasa membaca, mencintai dan menghayati Al-Quran seperti program kelas pengajian Al-Quran dan Fardhu Ain(KAFA), penubuhan kelas-kelas pengajian Al-Quran di masjid-masjid, Ma'ahad Tahfiz dan program yang terbaru di bawah Majlis Ugama Islam Pahang dan Jabatan Ugama Islam Pahang telah menyediakan tenaga pengajar dari kalangan Al-Hafiz di setiap masjid daerah untuk memberi peluang kepada umat Islam di negeri ini mempelajari dan seterusnya menghafaz ayat-ayat suci Al-Quran. Ini semua adalah komitmen yang telah diberikan oleh pelbagai pihak yang hanya memerlukan sokongan dan dukungan dari kita semua.

Oleh itu, marilah kita bersama-sama mengambil manafaat dari apa yang telah dikurniakna kepada kita dan berdoa semoga amalan membaca Al-Quran ini dapat dilakukan dengan penuh keikhlasan kerana rumah yang tidak dibacakan Al-Quran bagaikan kubur yang sunyi sepi dan akan terhindar dari rahmat Allah S.W.T. Ibu bapa pula adalah contoh terbaik bagi anak-anak dan berilah galakan kepada ahli keluarga untuk membaca Al-Quran kerana membacanya bukan sahaja merupakan suatu ibadah, bahkan dalam masa yang sama ia juga mampu menjadi penawar kepada segala penyakit seperti penyakit jiwa, emosi, kecelaruan fikiran, penyakit sosial dan penyakit hati.

Terbitan Jabatan Mufti Negeri Pahang.
 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...