Suka Blog Ini?

Ikut Dengan Email

Hati Seorang Isteri

10 July 2010

Mimbar Jumaat : Islam Itu Indah


Dibaca Pada: 11 Jun 2010

Mimbar ingin mengajak para jemaah sekalian mensyukuri tiga nikmat besar yang dikurniakan oleh Allah SWT kepada kita iaitu:

PERTAMA: Nikmat kita dijadikan oleh Allah SWT sebagai manusia, bukannya haiwan, tumbuh-tumbuhan atau makhlukNYA yang lain.

KEDUA: Nikmat kita dilahirkan sebagai seorang muslim, sama ada kita sebahagian besarnya mewarisi Islam secara keturunan daripada ibu bapa ataupun sebahagiaanya daripada kita yang memeluk Islam setelah mendapat hidayah daripada Allah SWT.

KETIGA: Nikmat kita tergolong dalam kalangan umat Nabi Muhammad SAW yang mempunyai banyak kelebihan dan keistimewaan.

Sesungguhnya Islam telah mengeluarkan umat manusia dari kegelapan dan kesesatan kepada kehidupan beraqidah yang sangat mulia dan indah. Ini bersesuaian dengan kajadiaan manusia yang amat baik sebagaimana yang digambarkan dalam Surah Al-Tin ayat 4 yang bermaksud:

" Sesungguhnya kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya ".

Menutup aurat adalah salah satu perintah allah yang wajib dipatuhi setiap lelaki dan perempuan. selain bertujuaan menjaga kehormatan dan keselamatan, menutup aurat juga bertujuan untuk memperlihatkan keindahan Islam serta kecantikan akhlak seorang muslim. Orang yang ingkar dengan perintah menutup aurat sedangkan dia mengetahui kewajipannya seolah-olah telah meletakkan dirinya sama taraf dengan haiwan yang tidak mempunyai akal serta sifat malu.

Agama Islam itu sendiri datang untuk menjaga lima perkara:

1.   Menjaga aqidah dan mengharaman syirik.

2. Menjaga tubuh badan dengan mengharamkan pembunuhan, menyakiti orang lain dan memakan benda-benda yang tidak elok.

3.  Menjaga akal dengan menharamkan khamar(arak). dadah atau sebarang benda yang memabukkan.

4.  Menjaga kehormatan dan keturunan dengan mengharamkan zina dan pergaulan bebas.

5.  Menjaga harta dengan mengharankan pembaziran, riba dan gaya hidup melampaui batas.

Sesungguhnya keindahan Islam itu tidak dapat dirasai dan dihayati  melainkan dengan pengkajian dan pemikiran yang waras. Bukti-bukti keindahan Islam sangatlah banyak cuma kita yang mungkin tidak menyedarinya. Antara contoh keindahan Islam adalah keindahan ayat-ayat dalam Al-Quran.

Al-Quran tidak syak lagi merupakan wahyu yang terpelihara, datang daripada Allah yang terkandung di dalamnya pelbagai syariat, penerangan, cerita dan kiasan dalam susun kata yang sangat indah. Firman Allah dalam Surah Al-Hijr ayat 9 yang bermaksud:

" Sesungguhnya Kami yang menurunkan Al-Quran dan Kamilah yang memelihara dan menjaganya ".

Banyak fakta yang boleh membuktikan bahawa Islam merupakan agama yang indah. Antaranya:

PERTAMA: Apabila seorang kafir memeluk Islam, segala dosanya yang lampau akan dihapuskan yakni tidak dikira, malah dia dianggap suci bersih seperti bayi yang baru lahir.

KEDUA: Islam menganjurkan orang yang melakukan dosa supaya segera bertaubat kerana Allah Maha Penerima Taubat. Penganut Islam tidak perlu menyeksa diri atau membayar sejumlah wang untuk menebus dosa sebagaimana amalan penganut beberapa agama lain.


KETIGA : Islam bukan milik orang Arab sahaja. Islam tidak memandang manusia berdasarkan status kaya atau miskin, warna kulit cerah atau gelap, badan gemuk atau kurus, paras rupa cantik atau hodoh dan sebagainya. Tetapi Islam menilai amal soleh seseorang hamba.


KEEMPAT : Islam merupakan penyelesaian bagi pelbagai masalah,  penawar pelbagai penyakit dan penawar hati yang gundah gulana.


KELIMA : Islam tidak membebankan umatnya dengan ibadah yang menyusahkan, malah amalan dalam keadaan tertentu Islam memberikan rukhsah atau keringanan. Contohnya, orang yang bermusafir melebihi dua marhalah boleh menunaikan solat jamak dan qasar. Orang sakit yang tidak mampu berdiri boleh mendirikan solat secara duduk atau berbaring.

KEENAM : Islam mengambil kira setiap perbuatan baik umatnya bermula daripada perkara-perkara besar sehinggalah sekecil-kecinya. Semuanya dikira amalan yang boleh mendatangkan pahala walaupun sekadar mengukir senyuman atau membuang halangan di jalanan. 


Terbitan Jabatan Mufti Negeri Pahang

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...