Suka Blog Ini?

Ikut Dengan Email

Hati Seorang Isteri

15 July 2010

167 : Mari Tunaikan Hak Kepada Al-Quran

Al-Quran merupakan mukjizat yang diberikan oleh Allah SWT kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW. Ia adalah KALAMULLAH yakni percakapan Allah yang disampaikan melalui perantaraan Jibrail AS kepada Rasulullah. Al-Quran menjadi panduan serta ikutan umat Islam sejak dari ia mula diturunkan sehinggalah ke hari akhirat nanti. Berpegang pada Al-Quran dan sunnah Rasulullah menjamin kita kehidupan yang diberkati dan diredhai oleh Allah SWT di dunia dan di akhirat.

Sebagai umat Islam yang memperakui akan keesaan Allah SWT dan menyaksikan akan kerasulan Nabi Muhammad SAW, kita wajib menunaikan hak terhadap Al-Quran. Terdapat 5 hak yang perlu kita tunaikan iaitu:

Pertama: Hak mempelajari Al-Quran. Sebagai umat Islam, kita wajib mempelajari Al-Quran. Tiada alasan atau pengecualian untuk tidak mempelajari Al-Quran. Terdapat pelbagai kemudahan disediakan oleh pihak bertanggungjawab bagi memudahkan umat Islam mempelajari Al-Quran.

Kedua: Hak membaca Al-Quran. Setelah mempelajari Al-Quran, umat Islam perlu membacanya kerana ilmu tanpa amal adalah sia-sia. Umat Islam disarankan supaya khatam Al-Quran sekurang-kurangnya sekali seumur hidup. Namun adalah amat digalakkan supaya kita sentiasa membaca Al-Quran dan seterusnya mengkhatamkan Al-Quran sebanyak mungkin sehingga ke akhir hayat.

Ketiga: Hak memahami Al-Quran. Setelah belajar dan membaca Al-Quran, kita dituntut pula memahami isi kandungan Al-Quran. Dengan memahami isi kandungan Al-Quran akan dapat meningkatkan lagi keimanan dan ketaqwaan kepada Allah SWT.

Keempat: Hak mengamalkan Al-Quran. Setelah belajar, membaca dan memahami Al-Quran, umat Islam hendaklah mengamalkan setiap apa yang terdapat di dalam Al-Quran.

Kelima: Hak menyebarkan Al-Quran. Setelah belajar, membaca, memahami dan mengamalkan Al-Quran, umat Islam perlulah menyebarkannya kepada seluruh isi alam. Agar nanti, setiap kebaikan yang terdapat di dalam Al-Quran akan dapat dikecapi bersama dan seterusnya memakmurkan bumi Allah ini.

1 comment:

piewahid said...

hak mengamalkan al qur'an tu lah yg ramai org fail atau buat2 tak faham!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...