Suka Blog Ini?

Ikut Dengan Email

Hati Seorang Isteri

07 July 2010

163 : Di Sebalik Solat 5 Waktu


Ali bin Abi Talib r.a berkata:

" Sewaktu Rasulullah S.A.W duduk bersama para sahabat Muhajirin dan Ansar, maka dengan tiba-tiba datanglah satu rombongan orang-orang Yahudi lalu berkata: 

'Ya Muhammad, kami hendak bertanya kepada kamu tentang kalimah-kalimah yang telah diberikan oleh Allah kepada Nabi Musa A.S yang tidak diberikan kecuali kepada para Nabi utusan Allah atau malaikat muqarrab'.

Lalu Rasulullah S.A.W bersabda:

'Silakan bertanya'.

Berkata orang Yahudi: 

'Sila jelaskan kepada kami tentang 5 waktu yang diwajibkan oleh Allah ke atas umatmu'.

Sabda Rasulullah S.A.W: 

' Solat Zuhur jika tergelincir matahari, maka bertasbihlah segala sesuatu kepada Allah. Solat Asar itu ialah saat Nabi Adam A.S memakan buah Khuldi. Solat Maghrib itu adalah saat Allah menerima taubat Nabi Adam A.S, maka setiap mukmin yang bersolat Maghrib dengan ikhlas kemudian dia berdoa meminta sesuatu kepada Allah maka pasti Allah akan memakbulkan permintaannya. Solat Isyak itu ialah solat yang dikerjakan oleh para Rasul sebelumku. Solat Subuh adalah sebelum terbit matahari, ini kerana apabila matahari terbit, terbitnya di antara dua tanduk syaitan dan di situ sujudnya tiap orang kafir '.

Setelah orang Yahudi mendengar penjelasan dari Rasulullah S.A.W maka mereka berkata: 

' Memang benar apa yang kamu katakan itu, Wahai Muhammad. Katakanlah kepada kami, apakah pahala yang akan didapati oleh orang yang bersolat '.

Rasulullah S.A.W bersabda:

' Jagalah waktu-waktu solat terutama solat yang pertengahan iaitu Solat Zuhur. Pada saat itu menyalanya neraka Jahanam, orang mukmin yang mengerjakan solat pada ketika itu akan diharamkan ke atasnya wap api neraka Jahanam pada hari Kiamat '.

Sabda Rasulullah S.A.W lagi:

' Maka Solat Asar adalah di saat Nabi Adam A.S memakan buah Khuldi. Orang mukmin yang mengerjakan Solat Asar akan diampunkan dosanya seperti bayi yang baru dilahir '.

Setelah itu Rasulullah S.A.W membaca ayat yang bermaksud:

' Jagalah waktu-waktu solat terutama solat yang pertengahan. Solat Maghrib itu adalah saat di mana taubat Nabi Adam A.S diterima. Seorang mukmin yang ikhlas mengerjakan Solat Maghrib kemudian meminta sesuatu dari Allah maka Allah akan perkenankan ' .

Sabda Rasulullah S.A.W:

' Solat Isyak(atamah). Katakan kubur itu adalah sangat gelap dan begitu juga pada hari Kiamat. Maka seorang mukmin yang berjalan dalam malam yang gelap untuk pergi menunaikan Solat Isyak berjamaah, Allah S.W.T haramkan dari terkena nyalaan api nerakan dan diberi cahaya untuk menyeberangi titi sirath '.
Sabda Rasulullah S.A.W seterusnya:

' Solat Subuh pula, seorang mukmin yang mengerjakan Solat Subuh 40 hari secara berjamaah, diberi oleh Allah S.W.T dua kebebasan iaitu dibebaskan dari api neraka dibebaskan dari nifaq (kemunafikan) '.

Setelah orang Yahudi mendengar penjelasan dari Rasulullah S.A.W maka mereka pun berkata:

' Memang benarlah apa yang kamu katakan itu, Wahai Muhammad ( S.A.W) ' ". 
       

2 comments:

Jejaka Desa said...

Same2 lah kite ingat mengingati.

Fadh said...

jejaka desa :

ingat-mengingatilah kita ke arah kebaikan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...