Suka Blog Ini?

Ikut Dengan Email

Hati Seorang Isteri

21 August 2009

114 : Andai Ini Ramadhan Terakhir


Andai kita tahu ini Ramadhan terakhir... tentu kita sibuk berzikir tanpa jemu melagukan syair rindu mendayu... merayu... kepada-NYA Tuhan yang satu... andai kita tahu ini Ramadhan terakhir... tentunya kita akan mengerjakan solat di awal waktu... Dan solat kita pastinya sungguh khusyuk lagi tawadhuk... tubuh dan qalbu kita... bersatu memperhambakan diri menghadap Rabbul Jalil... menangisi kecurangan janji... "innasolati wanusuki wamahiyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"... [sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku ...kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]Andai kita tahu ini Ramadhan terakhir... tidak akan kita persiakan walau sesaat yang berlalu... setiap masa tak akan dibiarkan begitu saja... di setiap kesempatan juga masa yang terluang... alunan Al-Quran bakal kita dendang... bakal kita lafazkan... andai kita tahu ini Ramadhan terakhir tentu malamnya kita sibukkan dengan bertarawih... berqiamullail... bertahajjud... merintih... meminta belas kasih... "sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga -MU tapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU".Andai kita tahu ini Ramadhan terakhir... tentu kita tidak akan melupakan mereka yang tersayang... pastinya kita akan menyeru mereka memeriahkan Ramadhan... kita buru... kita cari... suatu malam idaman yang lebih baik dari seribu bulan... andai kita tahu ini Ramadhan terakhir... tentu kita bakal menyediakan batin dan zahir... mempersiapkan diri... rohani dan jasmani... menanti akan jemputan Izrail... di kiri dan kanan lorong-lorong redha Ar-Rahman.


Duhai Ilahi... andai ini Ramadhan terakhir buat kami..., jadikanlah ia Ramadhan paling bererti... paling berseri... menerangi kegelapan hati kami... menyeru ke jalan menuju redha serta kasih sayang-Mu Ya Ilahi... semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti.


Namun teman... tak akan ada di antara kita yang bakal mengetahui... apakah Ramadhan ini merupakan yang terakhir kali bagi dirinya... yang mampu bagi seorang hamba itu hanyalah berusaha... bersedia... meminta belas-NYA... andai benar ini Ramadhan terakhir buat kita...


MAAFKAN SEMUA KESALAHAN YANG PERNAH AKU LAKUKAN


"MARHABAN YAA RAMADHAN "

13 comments:

al-mankaraqi said...

Salam ziarah,

Andainya ini Ramadhan terawal.............ramai tak poser tahun ni.

Al-Mankaraqi

almankaraqi.blogspot.com

ima shhs said...

Salam Ramadhan untuk awak....

Smoga amal kita bakal diterima kelak...amin

hai said...

Anggaplah Ramadhan kali ini merupakan Ramadhan terakhir..moga kita akan melipatgandakan lagi amalan kita seolah2 kita tak akan menikmatinya lagi!!
Salam Ramadhan..

Don Balon said...

Fadh,
harap kita boleh all-out tahun ni..
usaha mesti lebey rodonc.. :)
bazor remadan letok tepi la dulu kuikui..

dzul said...

ramadan ni bulan bonus utk org islam..selamat posa weh

Mencari Sinar Bahagia @ Tommy said...

Abg Fadh,

Sorry sebab lama x singgah blog...
Agak sibuk tapi I x pernah lupa...
Just nak ucap 'Selamat Menyambut Bulan Ramadhan'...Boleh x bagi alamat rumah abg Fadh???Email me at tomypc2002@yahoo.co.uk..

Hope to hear fr U soon..:)

Masterzizoul said...

salam ramdan kareem. Allahu akram. Moga kita mendapatkan nur ramadan kali ini

Mazru Majid said...

salam ramadhan moh moh la berteraweh wehhh

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

selamat bersahur,

selamat berposa.

selamat berbuka,

selamat bertarawih...

selamat semuanya...

insyaallah...

UNIVERSITI MENGKARAK said...

Salam Ramadhan kembali.

Semoga rahmat Allah Taala bersama-sama tuan-tuan sekeluarga sepanjang masa.

Al-mankaraqi, gona di Triang ader yang kena tangkap macam dulu..

LotsOfLove-Pearls said...

Salam Ramadhan Al-Mubarak, Fadh..

Webmaster@Echam said...

Salam ramadhan wehhh...

Fadh said...

salam ramadhan semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...