Suka Blog Ini?

Ikut Dengan Email

Hati Seorang Isteri

26 March 2009

096 : Sebabak Drama Di Pagi Yang Bening

Pagi minggu itu ketika ramai di antara kita terutama kakitangan kerajaan membalas dendam dengan tidur lebih lama samada tidur semula selepas solat Subuh atau langsung tidak bersolat, kelihatan seorang suri rumah lewat 20-an sedang menjemur kain di ampaian di hadapan rumahnya yang terletak berhampiran jalanraya yang menghubungkan Temerloh dan Triang. Anak-anaknya masih berkaparan melayan mimpi indah bersama lelehan air liur basi. Suaminya pula seusai solat menghadap komputer mengetuk huruf-huruf untuk membentuk perkataan lantas terjalin susunan ayat.

Suasana pagi itu agak aman. Sesekali kedengaran deruman enjin kenderaan memecah keheningan pagi. Namun keheningan itu terganggu oleh jeritan suara ayam betina yang datang dari arah jalan raya. Segera suri rumah itu berpaling untuk memastikan apakah gerangan yang menimpa ayam betina belasan tahun yang tiba-tiba berketok-ketok seakan ingin bertelur. Si suaminya turut menjengok melalui tingkap yang separuh terbuka.

'Naik laa cepat...' pinta ayam jantan yang boleh dikategorikan sebagai mat rempit atau penyanggak kerana rambut yang azalinya berwarna hitam di'color'kan menjadi seperti burung belatuk. ' Tak nak'...bentak ayam betina yang boleh diragui taraf ke'dara'annya dari cara berpakaian yang menampakkan lurah antara dua bukit serta alur lembah berapit. Pujukan demi pujukan dilakukan oleh si jantan jonggos namun si betina tetap menolak. Si jantan akhirnya berang lalu merentap tangan si betina namun sempat ditepis. Lalu si jantan yang kegeraman menghidupkan enjin motor dan berlalu pergi. Setelah ditinggalkan, si betina menyeluk poket seluar yang sendat mendat dan mengeluarkan telefon genggam dan menghubungi seseorang.

Tidak sampai 5 minit kedengaran bunyi motor berhenti berhampiran ayam betina tadi. Dengan lagak seperti jagoan Kampung Dusun, si jantan yang berekor panjang mencecah bahu segera menanya itu ini kepada si betina. Ulas butir percakapan mereka tidak berapa didengari namun beberapa ketika kemudian si betina bertenggek pula di atas motor ayam jantan yang terus memecut entah ke mana.

Si suami dan si isteri saling berpandangan dan hanya mampu berdoa semoga kemungkaran akan terhapus demi kesejahteraan semua.

p/s: Kejadian di atas aku saksikan sendiri pada pagi 15 Februari 2009. Mungkin inilah angkara 'Valentine's Day' yang disanjung puja oleh muda-mudi kini.

4 comments:

LotsOfLove-Pearls said...

ayam betina?

ayam jantan?

banyak ayam berserakan di tengah kota..

huhu..

manje said...

byknye bilangan 'ayam' mcmni mmg membimbangkan... takde dah segan... takde dah rasa malu pd sume mata yang memandang...

LotsOfLove-Pearls said...

ayam o ayam..

huhu..

besh ayat2 ko..

kalau ayam betina baca mesti dier pakai tutup sumer..
huhu..

Fadh said...

LotsOfLove-Pearls:
ayam yang dah takde rasa malu dan segan...

manje:
ayam tue dia islam hadhari kot...

LotsOfLove-Pearls:
tapi kalau jenis yang tak tahu malu...buatlah apa sekali pun tetap dedah sana sini gak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...