Suka Blog Ini?

Ikut Dengan Email

Hati Seorang Isteri

08 October 2010

185 : Mari Meringankan Blog

 
Sejak kebelakangan ini, aku seringkali mengalami masalah untuk meng'log in' blog ini. Masalah ini telah mengakibatkan aku jarang meng'update'kan blog. Menambahkan lagi masalah apabila laptop mengalami kerosakan dan telah pun dihantar ke HQ untuk dibaiki kerana masih dalam jaminan.

Disebabkan masalah yang datang bertimpa-timpa maka aku telah pun melakukan penyiasatan taraf CSI. Hasil siasatan mendapati blog ini mengalami obesiti yang melampau. Apabila ditimbang, beratnya mencecah 200kbps sedangkan berat ideal bagi sebuah blog ialah di bawah 100kbps. Maka satu tindakan drastik perlu dilakukan demi memastikan kesejahteraan para pengunjung yang tersesat ke blog ini.

Langkah awal segera dilakukan. Pertama, kesemua iklan-iklan yang ada di blog ini telah di'remove'. Walau dikatakan boleh mendatangkan duit tapi sejak aku meletakkan iklan di blog ini, satu sen pun aku tak dapat. Oleh itu adalah lebih baik di'remove'kan saja.

Langkah kedua ialah memindahkan kesemua pautan yang ada di blog ini ke blog Menyusur Denai Kehidupan. Kesemua pautan ke blog para bloggers yang lain boleh dilihat di blog tersebut.

Seterusnya, template asal terpaksa ditukar. Ini kerana hanya sebahagian saja template blog ini yang boleh dibuka. Template asal adalah template lama yang telah diubahsuai sesedap rasa oleh aku kira-kira setahun yang lalu. Namun sejak Blogger menaiktarafkan perkhidmatannya, template tersebut tidak lagi bersesuaian berikutan beberapa 'coding' nya tidak boleh diproses.

Dan akhir sekali, template baru blog ini telah diminimunkan seperti membuang imej latar dan menggunakan warna latar putih. Diharapkan selepas ini, blog ini akan lebih mudah untuk diakses terutama oleh aku sendiri.

5 comments:

relevan said...

Baru betul ni..sudah terasa ringannya..

tarantula said...

Koi guna iklan nuffnang...dpt juga la duit sikit buat beli mouse dan thumb drive...

Don Balon said...

benar..

Jejaka Desa said...

Ringan gini senang nok masuk weh...

Fadh said...

relevan :

memang dh byk ringan nye

tarantula :

koi xpernah merasa sesen pun duit iklan...cer ajorkan goner...

Don balon:

tiada yg benar melainkan benar belaka

jejaka desa :

makin ringan makin senang nak buka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...