Suka Blog Ini?

Ikut Dengan Email

Hati Seorang Isteri

28 October 2009

123 : Berblues Untuk Berodong

Dulu masa menuntut di Maktab Perguruan Kota Bharu, Pengkalan Chepa Kelantan, aku pernah ditanya oleh salah seorang awek aku "apa makna rodong?". Menurutnya, dia selalu terdengar guru pelatih dari Pahang menggunakan perkataan "rodong" dalam perbualan seharian. Aku selaku anak jati Pahang yang disenyawakan oleh mak dan ayah aku, dimengandung dan diberanakkan oleh mak aku serta dibesarkan di negeri Pahang maka dengan bangga diri dan penuh keiltizaman pun menjawab "Adapun menurut riwayat yang telah diperturunkan turun temurun dari nenek moyang hinggalah ke hari ini, Rodong adalah sejenis kuih yang seakan-akan donat bentuknya dan dicicah dengan air sirap untuk menambahkan lagi tahap kesedapannya".

Penerangan yang panjang lebar disulami dengan ekspresi muka serta gerak tubuh telah berjaya menyakin dia. Maklumlah tengah bercinta, kentut pun bau wangi. Namun disebabkan kepolosannya mempercayai penjelasan tersebut telah menerbitkan rasa lucu di hati lantas pecah ketawa aku. Dalam kepinggaan dia bertanya apakah gerangan yang telah mengeletek hati aku. Aku pun menjelaskan bahawasanya ‘rodong’ bukanlah sejenis kuih tapi panggilan untuk kawan atau sahabat dalam loghat Pahang.


Peristiwa di atas terimbau kembali apabila Don Balon meminta aku menulis review tentang sebuah buku yang bertajuk “Blues Untuk Rodong”.(Sila rujuk iklan di bahagian atas blog ini) Permintaannya dibuat sebelum raya lagi namun kekangan masa dan kebuntuan fikiran menghalang aku untuk menyusun ayat terbaik bagi mengambarkan keseluruhan buku itu.

Idea untuk menghasilkan “Blues Untuk Rodong” tercetus hasil desakan gelodak dalam diri beberapa blogger yang amat mengidam untuk menghasilkan sebuah buku hasil tulisan mereka sendiri. Setelah bermuafakat, berhempas kerusi meja dan berpulas tangan maka terhasillah sebuah buku yang diberi judul “Blues Untuk Rodong”.

Uniknya buku ini kerana ianya tidak terdapat di toko-toko buku yang berhampiran apatah lagi yang berjauhan. Buku ini dihasilkan menerusi satu teknik yang dikenali sebagai “DIY”. Konsep penghasilan buku secara “DIY” ini telah pun mulai menular dan secara keseluruhannya mendapat sambutan yang menggalakkan. Mungkin ada yang tertanya-tanya, apakah itu “DIY”? DIY ialah singkatan “Do It Yourself”. Ini bermakna buku ini 100% dihasilkan menggunakan tangan yang melibatkan menaip, mencetak, menjilid(menjilat setem untuk ditepek kat sampul surat tak diambilkira), membungkus dan mengepos.

Menyentuh mengenai para penulis pula, ianya terdiri(terduduk tak dikira, ok) daripada Don Balon, John Doe(adik don balon), Aliff Mikail dan Rahimin Idris. Bagi pengunjung setia blog-blog mereka, tentulah tidak merasa keasingan namun bagi mereka yang tidak pernah menjenguk blog-blog mereka, silalah berbuat demikian.

Buku ini amat menarik dan menghiburkan untuk dibaca secara santai. Ini kerana hampir keseluruhan cerita yang dimuatkan di dalam buku ini berunsur humor. Penceritaannya pula berkisar tentang seputar pengalaman hidup yang dikutip sejak zaman persekolahan hinggalah sekarang. Kesemuanya diadun dengan begitu baik dan bersahaja. Sebagai contoh, Don Balon misalnya menggarap setiap pengalaman hidup yang pernah dilalui di dalam setiap ceritanya. Malah pengalaman sahabat-sahabat baiknya turut dimuatkan di dalam ceritanya bagi memenuhi aspirasi “Blues Untuk Rodong”.


John Doe dan Aliff Mikail pula tidak kurang hebatnya. Pelarasan bahasa yang ringkas dan mudah amat meyenangkan untuk dibaca. Jalan ceritanya tidaklah berbelit-belit dan tidak pula memeningkan. Setiap ayat disusun kemas agar pembaca tidak merasa bosan. Namun tidak dinafikan terdapat beberapa aspek yang perlu diperbaiki oleh penulis-penulis muda ini. Walau yang demikian ianya tidaklah mencacatkan keseluruhan buku ini memandangkan ini merupakan percubaan pertama mereka untuk berkarya secara serius.

Rahimin Idris pula di dalam “Blues Untuk Rodong” agak berat penceritaan yang cuba diutarakan. Tersirat mesej yang cuba disampaikan kepada khalayak. Ianya tersulam di antara bait-bait perkataan yang seandainya kita membacanya secara rambang maka kita akan merasakan ceritanya hanyalah sekadar cerita yang direka semata-mata. Namun andainya kita membaca dan berfikir, kita akan dapati ianya merupakan cerita satira yang menyanggah golongan tertentu.

Secara keseluruhan buku ini menghiburkan. Di samping itu terdapat pengajaran dan mesej berguna yang dapat dikongsikan bersama. Jangan dinilai buku ini dari segi kualiti pembuatannya kerana ianya tidaklah setanding dengan buatan mesin. Apa yang lebih penting ialah usaha dan kesungguhan untuk menghasilkan buku ini yang harus dipuji dan disokong. Ini kerana jika ingin menerbitkan sesebuah buku, terlalu banyak prosedur dan tapisan yang perlu dilalui sebelum ianya boleh diterbit. Oleh itu sebagai alternatifnya, buku ini diterbitkan secara persendirian sahaja.

Kepada mereka yang berminat, silalah meng ‘e-mail’ kan mereka menerusi alamat e-mail yang tertera di ruang atas blog ini. Jika bukan kita, siapa lagi yang selayaknya memberi sokongan kepada anak bangsa kita. Belilah kerana ilmu itu tidak ternilai dengan wang ringgit.

16 comments:

Anonymous said...

bg koi 1 weh...koi nok beli 1...

-tambest-

relevan said...

Rodong ada yang kata sejenis biskut..
Fadh cuba aok kenalkan kwn pada en Rahimin Idris tu...kwn tinjau juga tapi tak tau mana arah dia..penulis kat Jerantut ni kwn kenal en Karim Jasmy je..itu pun penulis cerita hantu..

Fadh said...

Tambest :

he he he koi ade se jer weh...tue pn yg koi beli...kala aok nok, aok email don balon. xpn aok kabo ke koi dan koi akan sms dia.

Releven :

he he he gurau dengan awek mase te...tue yg koi saje kabo ke dia, sejenis kuih.

rahimin nie kira popular jugak laa org nye...byk dah sajak2 dia yang kuar kat surat kabor. sebelum nie dia ade tulis buku bukan dejavu...asalnya org jengka 2(kalau koi xsilap laa)...tapi sekarang nie ade laa keje di jerantut...kala nok tau lebih lanjut, kena laa email dia sendiri kat alamat email yg ade kat bhagian atas blog nie.

endiem said...

koi nak getek..

Fadh said...

endiem :

kala aok nok, hubungi laa email yang tertera kat ruang atas blog koi nie.

LotsOfLove-Pearls said...

Fadh,
berjaya tertipu lak di awek itu.

Hehe..

Fadh said...

LotsOfLove-Pearls :

tengah bercinta laa katakan...

Don Balon said...

Al-Qarayuni,
terima kasih atas review yang koi tunggu sekian lama ini..kuikui

Sokongan wokme takkan kome lupakan..
Bak kata pepatah koi "Anda semua bagai akar-akar halus anak pokok tualang yang setia menyokong sehingga menjadi banir sebesar rumah Khir Toyo".." kuikui
Mekassseeeyyyyyy!!!

Anonymous said...

Amboi rajinnya....sentiasa ada n3 baru selang 2-3 hari...teruskan begini coz n3 di blog ini ada segalanya....

Ramai ke awek nyer sampaikan salah seorang hampir ditipu dek perkataan "RODONG" tue?

Don Balon said...

Kuikui Fadh..
Kan anonymmous doh maroh..aok nok cerita kisoh lame tok tengok kiri kanan.. kan orang rumoh doh tau..
kuikui

Don Balon said...

Anonymous,
Allah doh tentu Fadh jadi jodoh aok.. mende ke nok kisoh cerita2 lama gini.. Dia pun okkkeeey je je koi tengok..

(Fadh janji nok belanje koi teh tarik simpang bukit mendi kala koi tulis gini..kuikui)

Rahimin Idris said...

fadh,
aok orang mintok cerita, bukan main banyok alasan! kuikuikui

Mazru Majid said...

sedap gek ni..koi pinjam yg aok je lah yat..hehehehhe

ieyla said...

Takde maknanya nak marah ke fadh menyentuh tentang cite awek lamanya....Saya sebagai isteri lebih mengetahuinya!Sekadar bercerita tiada salahnya....

Don Balon said...

Molek amat kala gitu weh.. :)

ima shhs said...

lalala

lama tak jalan sini....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...