Suka Blog Ini?

Ikut Dengan Email

Hati Seorang Isteri

16 September 2008

061 : Aku Dah Raya...

Gambar aku terpaksa di 'blur'kan untuk keselamatan dalam negara

Maghrib Ahad lepas...selesai berbuka puasa yang ke-14...aku terus mandi untuk bersolat...tengah syok mandi...tiba2 isteri aku panggil..."ngape?"tanya aku dengan muka yang penuh sabun..."GB abang anta mesej bagitau esok bawak baju melayu dan sampin"beritahu dia sambil membebel..."Gila apa suruh bawak baju melayu siap ngan sampin sekali"..."Mana laa abang tau dia nak buat apa...ke raya dah kot esok...mungkin dia dah nampak anak bulan Syawal"balas aku melawak...

Balik Terawikh...isteri aku tanya lagi..."Nak gosok ke baju melayu?"..."Gosok laa...yang kuning"jawab aku dengan mulut penuh dengan kuih rempeyek sambil menonton filem 'Are We Done Yet' di Astro HBO...rajin pula isteri aku nie nak gosok baju melayu...selalunya kalau tanya butang baju melayu mana pun disangkanya aku nak kahwin lain...teringat dialog filem 'Madu Tiga'..."Butang baju melayu abang mana Pah?"...

Pagi Isnin...aku ke sekolah berpakaian baju kemeja dan berseluar 'slack'...di tangan aku membimbit baju melayu serba kuning bersama sampin dan songkok...aku tak nak pakai terus sebab aku bimbang GB aku buat lawak bodoh bulan puasa nie...haru aku pakai baju melayu seorang diri...kalau hari Jumaat tak kisahlah sangat...nie hari Isnin...pas tue kena gelak dek cikgu2 lain sebab kemaruk sangat dah nak beraya...

Sampai sekolah aku tanya Dat..."Ngape GB suruh bawak baju melayu siap ngan sampin sekali?"sebab dia pun tak pakai baju melayu tapi pakaian rasmi PAR..."GB nok tangkap gambo untuk buat kad raye anto ke sekoloh2, ppd dan jpn"jawab Dat sambil tangan ligat menyapu sampah..."Buang tebiat apa orang tua nie...tiba2 nok buat kad raye...ke doh sampai 'seru'?"balas aku sambil buka pintu bilik...

Maka rehat hari tue...bergambar sakanlah semua guru dan staff SKBG di dataran perhimpunan...di bawah terik mentari pagi yang cerah...macam2 aksi dan gelagat dapat diihat...masing2 sibuk melaram dengan baju raya tahun lepas...suasana sejibik macam hari raya...siap salam2 lagi cuma tak ada makan dan minum jer...rasa macam artis laa pula bila ada orang tangkap gambar aku...aku nie jenis yang tak suka bergambar...maklumlah aku nie pemalu orangnya...tangkap gambar orang aku suka laa...

12 comments:

(¯`•._.•è-Nαβ•._.•´¯) said...

huhuhu... raya sebelum waktu..!! bulan posa neh musti kurang la tang perot ko tue kan... wakakkaaka.. ko sama la cam aku time nak bergambar paling susah... macam takde idong la plak.. hehheehe.. tapi kalo bini ko was2 time ko nak pakai baju melayu,tang tue aku faham.. wakakkaka.. byeeeeeeeeeeeeeeee..

Fadh said...

ye laa tue...macam laa aku nie playboye sgt...baik apa aku nie...suami mithali tau...

♥ adLya ♥ said...

aloh nape blurkan gmbo tuh..nk gak tgk muka cikgu sorg nih..kang jumpe kt tunas manje bleh le tegur2..hihihi.. oh ade cikgu puan gak ek sek tuh...meriah je amik gmbo raya ek... :)

poyotito's said...

peh..bergambor sakan cikgu2.
habis dah semua cikgu bergambor, sapa yang ngajor budak2?
ce kabor..

eh!cikgu baru kurung merah tu macam pernah tengok je..

kasihlatifah78 said...

umang aii...sakan cikgu2 sekolah ni bergambor... ni masa bergambor tu seme anok murid mesti menebeng jer kat koridor... koi raya nanti balik chenor...jemput la dtg beraya...

Fadh said...

adlya :

aku nie pemalu orangnya...dlm 2-3 tahun nie laa ada cikgu puan nye...

poyotito :

nie mesti tak baca abis nie...kan perengan terakhir aku ada tulis..."maka rehat hari tue"...tangkap gambar nie waktu rehat...bebudak semua tengah makan kat kantin...ye ke ko pernah jumpa...di mana yaa?

kasihlatifah :

budak2 tengah makan masa kami tangkap gambar...awak org pahang upernyer...ingatkan org nogori...insyallah...klau tau aamat umah...

Puteri Satu said...

Wah cikgu dah cam artis lak dah....

weh...kasihlatifah tu..dok belakang umoh kome cikgu weh...

Fadh said...

puterisatu:

mana laa aku tau dia dok kat belakang umah ko jer...bagi laa alamat...raya nie aku nak serbu...

man_helang said...

wei....pehal kasi blur...mcm mana nak pasang lg satu nih...ha ha ha, aku baru nak kasi up...

poyotito's said...

HA HA
koi saja je la.

koi pernah nampak dia kat kampung koi. jengka 18

manje said...

salam

baju raye tu yang tahun ni punye ke tahun leaps?

Fadh said...

man helang : aku bukan apa...tak nak tercetus perang dunia ke 3...sbb tue aku 'blur'kan...ko jangan...tak pasal2 aku kena tido kat sofa kang...

poyotito's : dia budak felda purun laa...mungkin dia gie jalan2 kat sana kot...tak pun pelanduk dua serupa x...

manje : baju raya tahun lepas...tahun nie tak siap lagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...