Suka Blog Ini?

Ikut Dengan Email

Hati Seorang Isteri

26 December 2006

Aku Tak Paham...!

n3 kali nie tak der cerita merapu...aku akan sambung balik n3 merapu selepas nie...nie pun atas permintaan c rafflesia...dia mintak aku selang seli kan n3 aku...!

untuk pengetahuan korang...esok 27.12.2006...aku akan menduduki peperiksaan penilaian tahap kecekapan untuk guru2 gred DGA 29...masuk yg nie dah 4x aku amik...kali pertama 2003...aku amik 2 kertas...1 kertas dah mencapai tahap 4...tinggal 1 kertas lagi yang asyik capai tahap 3 jer...tahun lepas pun dapat tahap 3 jer...tahun nie...aku jadi patah semangat...sebab nyer...baca seterus nyer...!

tahun lepas...aku study bagai nak rak...masa periksa...member satu sekolah ngan aku duduk kat belakang aku...memang dia nie otai dah...dan memang jenis yg tak study sbb pukul 1-2 pagi masih lepak kat kedai kopi...tengah syok jawab periksa...tetiba dia cuit belakang aku...tanya jawapan...kes meniru laa nie...aku pun bukak laa ckit kertas jawapan objektif aku...jadi dia bleh laa nampak jawapan aku...memang pengawasan tak ketat pun sbb yang menjadi pengawas peperiksaan ialah guru besar-guru besar seluruh daerah bera...lagi pun klau strict sgt...ramai cikgu yg kantoi sebab meniru...!

Dan biler keputusan diumumkan bulan 3 yg lepas...aku masih lagi lulus tahap 3 jer...makna nyer tak leh naik gaji...yang menyebabkan aku keliru...tak paham...sakit hati...menyampah dan macam2 lagi...ialah cikgu yg meniru aku tue lulus tahap 4...dia tiru aku tapi dia lulus tahap 4 dan aku lulus tahap 3 jer...aku meragui ketelusan Majlis Peperiksaan Malaysia dalam menandakan kertas jawapan objektif...yg tambah sakit hati aku...biler cikgu tue siap berlagak lagi...konon nyer klau nak tuisyen ngan dia bleh...biler2 masa dia bleh ajar...pthui...geram nyer aku...seolah-olah aku nie tak tau apa-apa dan dia lulus sebab dia study...!

Lagi satu yang aku tak paham...Majlis Peperiksaan Malaysia seolah-olah...menandakan kertasa jawapan secara rawak atau rambang ajer...seolah-olah...ader kuota berapa org yang boleh diluluskan untuk satu- satu tahun...contoh nyer...tahun nie...20 ribu...tahun depan 20 ribu lagi...macam tak der ketelusan langsung...!

Tahun nie memang aku tak study langsung...lantak laa...esok aku tenyeh jer A ker...B ker...C ker...D ker...malas aku nak study...study sungguh2 pun tak lulus...baik aku pakai dadu lagi baik...tak nyakitkan hati aku...dan dah gerenti tak lulus tahap 4 nyer...padan muka aku...!

16 comments:

Iman Mawaddah said...

Good luck cikgu..memang pening ek periksa PTK ni. Kawan2 saya yang gomen pun semua dok bising.Dorang cakap saya beruntung tak perlu amik periksa. Tapi dorang lupa hari tua nanti dorang ada pencen..kita private tak de pencen :)

Cikgu selalu pesan kat anak murid supaya jgn meniru time peksa tp cikgu pulak boleh meniru dan kasi tiru ek hehe..anyway..kadang2 memang kita terperangkap dalam situasi antara etika dan persahabatan. Apa2 hal pun ambik iktibar dari apa yg terjadi.

Fadh said...

iman mawaddah : tue laa pasal...tak bagi tiru kan...jadi masam muka lak...tapi biler bg tiru...org yg meniru lulus...org yg bagi tiru tak lulus...tak paham sungguh...!

memang laa kejer kerajaan nie dapat pencen bila dah bersara nanti...tapi kejer ngan swasta pun ader keuntungan nyer...ada epf kan...so...biler dah bersara nanti...dapat duit banyak sekali gus...tapi kena pandai laa nak manage...nanti kang tak dan sebulan dah habis...!

insyallah...akan dijadikan iktibar setiap apa yg berlaku...!

Cik Tat said...

Selamat menjawap periksa yer cikgu..

Jadi cikgu pun kena pi periksa gak noo..aku ingat cikgu tinggal tanda kertas ja..

Fadh said...

mama singa : cikgu periksa untuk kenaikan gaji...capai tahap 4 dapat laa naik gaji...klau dapat 3 jer...kenaikan biasa jer laa...!

13may said...

Selamat Hari Raya AidilAdha & Selamat Tahun Baru 2007...

peace!

Azhar Ahmad said...

Bak kata kawan saya...

Kejayaan adalah hak milik setiap insan...

RaFFLeSiA MeRaH said...

haa...baru leh send komen ri ni, kalo tak, haram ngan boleh...hihihik, ko dengor ckp aku yerk...apepun thanks la byk2 yerk...dan apepun aku doakan ko berjaya dlm exam tu nanti...aku tau, jawapan dlm tgn nko, kat buah dadu tu lerrr...muehehehehe...

khairyn said...

Errr... baling dadu cikgu? Silakan! hehehe.

Semoga berjaya.

Ingat dulu zaman sekolah. kami meniru dari empat penjuru. kiri kanan depan belakang. hehehe

13may said...

cikgu,
bila nak updet nih?? hehhe..

RaFFLeSiA MeRaH said...

tah...anak murid ni sumer duk rindu cikgu...dah lame tul asyik en3 kali ni jerr...

13may said...

salam cikgu...saja singgah cuci sawang:))

ILA said...

Salam Kenal utk awak :)
Saya lompat dr blog RM..tak pe yeakkkk:p
oho..cikgu rupanya..dah bape tahun?
Pasal exam PTK tu ramai mgeluh..
tapi ada yg somethg wrong jugalah..ada sorang member tu ada rapat dgn PPD punya officer..bley d buatnya lulus dia..sdangkan masa exam kat U, bley lak kantoi..x aci sungguh..tak per ler dah rezki dia..malahan Dec,2006 lepas dia dpat kenaikan dan tunggakan skali..byak sungguh!!!! sabor jer ler...

Azhar Ahmad said...

Cikgu tak apdewt yerrrr

Apapun, jom join JAKUN01, klik kat sini --> http://azharahmad.com/project/

13may said...

Kepada tuan umah dan pengunjung blog ini:

Salam Maal Hijrah..

Yg ikhlas,
~13may~

maniq said...

hoh dah bersawang.. update arr.. nak gak aku komen baru nak update.. wakakkaka..
Cian meka datang sini ko senyap jer.. tak kan komputer masih kantoi kot.. hohohoho..

Fadh said...

Teman2 sekalian:

Maaf andai kunjungan kalian tidak dilayan...tidak disambut...tidak berbalas...maaf kerana aku terlalu sibuk untuk meluangkan sedikit masa menjengah ke blog kalian...Insyallah...akan aku balas kunjungan kalian...Terima Kasih...!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...