Suka Blog Ini?

Ikut Dengan Email

Hati Seorang Isteri

27 November 2006

Tentang Blog Aku...!

Photobucket - Video and Image Hosting





Patutnya...aku tulis tajuk nie awal2 lagi...masa mula2 aku buat blog nie...tujuannya ialah untuk bagitau kenapa aku buat blog nie...tak per laa...tak terlambat lagi rasanya utk aku jelaskan kat sini...sebenarnya perkara nie ditimbulkan oleh cfu aku...maniq...dia sarankan kat aku supaya aku tulis n3 yang bertema...cthnya...tentang cinta atau ttg putus cinta...dan dia cadangkan jugak aku tukar nickname aku...akumasihdisini...!

Sebenarnya...tujuan asal hanyalah suker2...bila tgk blog org...teringin nak ader blog sendiri...bila dah ader nie...aku tulis ikut suker dan ikut rasa...klau aku rasa ok...aku tulis aku ok...klau aku rasa letih dan penat...aku tulis yg aku letih dan penat...klau aku ke Melaka...aku tulis citer aku ke Melaka...klau aku marah dan bengang...aku tulis laa yang aku marah dan bengang...!

Tajuk blog aku mula2... AKU MASIH DI SINI...kemudian aku tambah...AKU MASIH DI SINI...MASIH AKU DI SINI...DI SINI AKU MASIH...!...kenaper aku pilh tajuk tue...sbb nyer...pertama...aku tak kemana2...tetap kat kampung halaman aku...kedua...aku yg jaga mak ayah aku...adik beradik yg lain semuanya jauh2...ketiga...aku suker lagu XPDC...tajuknya...aku masih di sini...keempat plak...aku nie jenis yang tak suker nak kuar rumah...klau kuar saje2...lepak kedai kopi 2-3 jam...minum kopi atau teh secawan dua...pastu borak2 kosong...lbh baik aku dok kat umah...aku kuar biler aku ader urusan...kelima nyer...itu laa yg terlintas kat kepala otak aku masa nak register blog nie...he he he...bagi aku laa...tajuk tue pun dah mengambarkan kelainan...3 perkataan tapi kalau disongsang terbalikkan...akan menjadi maksud dan makna yang berbeza...dan bagi aku dalam makna nyer...klau difikir2kan sedalamnye...!

Tentang nickname plak...lbh kurang samer jer reason kat atas...cuma nyer...tiap kali aku tulis n3...tajuk nyer mesti ader perkataan "Aku"...bunyi cam kasar sgt kan...bila bahasakan diri dgn panggilan aku...tapi itu laa identiti aku yang aku cuba tonjolkan dlm setiap n3 aku...lbh kurang mcm nie laa...walau aper pun yg berlaku...aku tetap aku...punya identiti sendiri...punya minat sendiri...punya impian sendiri...punya rasa sendiri...punya harga diri sendiri...punya pandangan sendiri...punya prinsip sendiri...punya peribadi sendiri...punya hidup sendiri...punya diri sendiri...dan sememangnye dari kecik lagi aku suker menyendiri...!

Kesimpulan nyer...blog aku nie... aku nak tulis n3 yg pelbagai...ttg cinta...ttg putus cinta...ttg keluarga...ttg sahabat...ttg saudara...ttg mak ayah...ttg isteri...ttg anak2...ttg adik beradik...ttg kerja...ttg masa depan...ttg hidup...ttg mati...ttg suka...ttg duka...ttg impian...ttg harapan...macam2 lagi laa...kerana aku tak suker menulis ttg sesuatu yg statik...klau tulis pasal sedih...kecewa...terluka...putus cinta...derita...aku rasa seolah2 hidup nie dah tak ader bahagia dah...seolah-olah hidup nie dah tak der sinar harapan...dan klau tulis pasal suka...bahagia...gembira...ceria...seolah2 hidup kat syurga laa plak...pada hal...hakikat sebenar nyer...hidup nie silih berganti...ada pasang surut nyer...ader patah tumbuhnya...ader hilang berganti nyer...biar laa aku menulis tentang perkara yang wujud dan terjadi di sekeliling aku...sebab nyer...aku nak kongsi sedikit kebaikan dengan kalian sekira nyer ader...untuk dijadikan panduan hidup...supaya yang keruh dibuang...yang jernih diambil...yang baik jadi tauladan...yang jahat jadi sempadan...!

Akhir sekali...tentang nama Akumasihdisini...mungkin susah nak ditaip sbb panjang sgt...nama sebenar aku pun panjang gak...nama anak2 aku lagi panjang...ntah tak terfikir lagi satu nama yang ringkas dan padat...nanti laa...aku tgh fikir2kan...!

7 comments:

RaFFLeSiA MeRaH said...

yey yey, aku pengomen pertama, hehehehe...lorr, aku baru duk terpikir smlm bila tgk name blog ko tuhhh, ape ertinyer, ape maksudnya...ko ni cam tau2 jer kemusykilan aku yerk...ari ni dah ko buat entry pasal ape erti name blog ko yerk...thankssssss.....

satu lagi, ko jgn ler letak tulisan kaler2 camtu, sakit mata aku weiii...ko letak kaler putih cukup laaa...tapi kalau ko still suka colourful camtu, x per laa...ko nyer blog kan....aku x leh paksa2 ko....

Iman Mawaddah said...

Salam aku (mcm berkata2 dgn diri sendiri pula :) )

Balas kunjungan..salam perkenalan.
Seorang sahabat yg memperkenalkan dunia blog kepada saya pernah berpesan kepada saya "tulislah perkara yang baik2 yang datang dari hati yang luhur. Kerana tulisan yang baik boleh meninggalkan kesan yang baik di
hati yang membaca".

p/s: Saya panggil cikgu boleh? susah la nak panggl aku :)

Kak rafflesia..jgn byk komplen..ni blog org hehe..

ZaKiN said...

ermmm.. terpulang bagaimana untuk ko menulis sebenarnya... yerlah blog org.. syhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Fadh said...

rafflesia merah : colourful...?...sakit mata...?...aku terima pendapat ko...terima kasih...tapi aku memang suker colourful...sbb kalau 1 colour jer cam tak meriah...tak ceria...ok...nanti aku try 1 n3 yang tak colourful...!


iman mawaddah : terima kasih sbb sudi balas kunjungan aku(ko bleh panggil cikgu)...betul...aku sokong kata2 ko tue...klau kita beri sesuatu yang baik...maka kebaikan itu nanti akan datang balik kat kita...kalau kita bagi kejahatan...maka kejahatan itu akan dapat balik kat kita...!

p/s : tak per...aku selalu komen pjg2 kat blog dia...biar dia plak komen pjg2 kat blog aku...!



maniq : terima kasih maniq...atas pandangan dan nasihat yang ko berikan...aku hargai sepenuhnya...payah nak dapat rodong mcm ko nie sebenarnya...aku akan cuba tulis yang terbaik...!

RaFFLeSiA MeRaH said...

muehehehe...aku x pandai nak wat karangan cam ko tuh, memang aku angkat tgn ler...memang dari sekolah aku x suker bab buat karangan, ko tu lain ler cikgu, eh, aku suker ko tulis perkataan rodong tu...aku ingat kat kg aku jer yg tahu pakai perkataan tu...muehehehe...yer, yer, rodong...cuba ko tanyer org lain, mesti tak tahu ape makna benda alah tu...nak pulak org kl, langsung cam org tongong bila ko sebut perkataan tu...muehehehe, nanti aku tanyer tunang aku yerk...kalau dia tahu, sah jwpn dia salah...muahahaha...

Fadh said...

rafflesia merah : dulu masa aku kat Maktab Perguruan Kota Bharu...ader gewe kelate tanya aku apa makna nyer rodong...aku pun jelaskan kat dia...yang rodong tue sejenis kuih tradisional pahang macam donut...cara nak makan nyer...celup ngan air sirap...air lain tak leh...rasa lain...ko tau...member aku tue percaya...aku pun tergelak laa...dan kesian aku nengok dia...percaya apa yang aku cakap tue...so...aku pun explain kat dia...ooo baru aku tau...he he he...!

ayu_mkay said...

apa apa je lah... apa pun bukan kerana nama.. hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...