Suka Blog Ini?

Ikut Dengan Email

Hati Seorang Isteri

12 November 2006

Aku Ke Melaka...!


Photobucket - Video and Image Hosting



Ari nie...11.11.2006...sabtu...aku mengikuti lawatan sekolah ke Melaka...mlm tadi...pkul 11.00 mlm...aku balik ke kg isteri aku sbb ahad nak kenduri kahwin mak sedara dia...pukul 7.00 pg...aku dah standby kat Kemayan...sarapan dulu dan pukul 8.00...bas sampai...mulanya aku hajat nak bawak c are-an sama...tapi bila bas dah sampai...dia buat hal...ngangis tak ikut sbb mamanya tak ikut sama...nak tak nak...terpaksa aku tinggalkan dia...aku nak bawak dia sbb aku tak nak dia berkawan dgn sepupu2 dia yang nakal2 tue...!

Kami stop jap kat simpang Ayer Hitam untuk sarapan...selesai sarapan...perjalanan diteruskan...aku duduk kat depan sekali...single seat...sbb klau aku duduk kat belakang...aku akan mabuk yang halal...aku nie dah lama tak naik bas...30 minit pertama...aku mula rasa pening2...mujur aku bleh kontrol...bas yang kami naik ialah bas kilang...drivernya seorang lelaki India...dia bawak sama isteri dan anaknya yang baya are-an...sampai Bahau...dia belok masuk simpang ke Bukit Rokan...aku tanya dia nak ikut Jasin ke...dia jawab jalan yang dia nak ikut nie terus kuar kat Durian Tunggal...dekat katanya...1 1/2 sampai...tetiba handset dia berbunyi...dia speaking...aku satu haram tak paham...kemudian dia bagi hanphone dia kat aku...aiikk...buat apa lak dia bagi handphone kat aku...dia cakap tokeh nak cakap dgn cikgu yg in-charge...aku pun cakap ngan tokeh tue...cakap punya cakap...rupanya driver tue tak mahir jalan ke Melaka dan tak reti baca...patut laa dia bawa isteri dia sama...tukang baca signboard rupanya isteri dia nie...pas tu selang 10 minit...handphone dia berbunyi...tokeh dia yang tipon...tanya kat mana dan pastu nak masuk simpang mana...jalan yg dilalui kecik...klau selisih kenderaan berat...mmg kena ketepi samapi masuk ke bahu jalan...lantak laa...janji sampai...aku pun cbuk tulis n3 aku yg kat bawah nie dan anta ke maniq untuk dipublishkan...terima kasih sejuta kali lagi untuk maniq...!

Kami sampai Melaka lbh kurang pkul 10.30 pg...kami terus ke Bandar Hilir...byk perubahan yang dah berlaku kat cni...last aku sampai Melaka taun 2001...masa tue baru kawin...Mula2 kami melawat ke Muzium Samudera...naik kapal replika Flor De Lama...aku sbg cameraman tak bertauliah memulakan aksi...snap sana snap sini...pastu...nak ke Bukit St. Paul...aku dgn konfidennya mengepalai rombongan...jalan punya jalan sampai kat bangunan warna oren...tgk2 jap kat ctu...pastu aku pun jalan ke depan lagi...yang lain semua membontoti aku...jalan punya jalan...tetiba aku perasan...aku dah silap jalan rupanya...terpaksa laa aku u-turn ikut belakang bangunan...tak pasal2 aku kena kutuk dek member2...aku pun bg alasan bangang...saje nak warm up sblm naik tangga bukit tue...!

Tengahari...kami lunch kat medan selera depan replika kapal...harga makan bebudak dan cikgu semua sekali RM102.00...diskaun RM2.00...ceh...klau nak bgi diskaun...bagi laa RM100 ke...tetiba ujan turun dgn lebatnya...sambil tggu ujan berenti...shopping apa yg patut...pusing punya pusing...tgk punya tgk...aku beli baju t-shirt untuk anak2 aku...sorang 2 pasang dan untuk wife tercinta...yang sanggup tak celebrate birthday cam taun2 sblmnya...2 helai t-shirt yg ada tulisan malacca...abis RM74.00...ujan berenti...kami ke Zoo Melaka plak...!

Kat Zoo Melaka...tiket masuk utk murid ialah RM3...utk cikgu...RM5...dan untuk handycam aku...RM10...ceh...mahal harga tiket masuk handycam aku lagi...aku masuk pun bayar RM5 jer...sblum gie meronda kat dalam zoo...aku solat dulu...pastu...dalam ujan renyai2...aku jalan2 kat sekitar zoo...dan menggunakan sepenuhnya handycam aku...yang aku bayar RM10.00 utk bawa masuk dalam zoo tue...mcm2 binatang yang ada kat cni...klau c are-an ikut...mesti dia seronok abis...dia nie suke sgt ngan harimau...cam aku gak...!

pukul 6.00 lbh...kami gerak utk pulang...dan aku bengang sbb hndphone aku abis bateri...sbb aku lupa nak charge mlm sblumnya...sampai kat Bahau...berenti untuk solat Maghrib...lepas solat...aku gie beli bateri handset aku...bila on jer handset aku...bertalu2 sms masuk...termasuk voicemail dari isteri aku...tanya kat mana...sbb pukul 9.00 mlm...aku kena tangkap gambor mak sedara dia yang nak tangkap gambor pakai 5 persalinan baju...dan ader gak sms yg nak beli topup...mana laa aku sempat nak uruskan...terpaksa minta pertolongan c maniq lagi...tebal muka aku nie...cam kulit badak sumbu yg aku tgk kat zoo tadi...dan tak tau malu mcm baboon yang buntutnya warna pelangi...!

berenti makan mlm kat simpang Ayer Hitam...punya laa lembab servis...sampai sorang cikgu tak dapat makan...tunggu punya tunggu...pukul 10.00 mlm baru selesai makan...pukul 10.30 mlm baru aku sampai Kemayan...sampai jer...terus tangkap gambor bakal pengantin...5 persalinan...penat aku nunggu dia salin pakaian satu persatu...penat mmg penat...tapi...apakan daya...terpaksa...!

Walau penat...walau letih...tapi semua tue berbaloi...bila semuanya berjalan lancar...tiada kejadian yang tak diingini...cuma 1-2 perkara yg di luar kawaln seperti...servis restoran yg lembab nak mampus...nak mampus pun tak selembab tue...disiplin murid2...aku bleh bg 'A'...semuanya bagus dan baik...dengar arahan dan tak de buat benda-2 yg pelik2...!

Dan...untuk isteri yang tercinta...maafkan abang sbb...di hari lahir mu yang ke 2?...abang tak dapat meraikannya seperti taun2 sblmnya...insyallah...bila semuanya dah selesai...kita akan raikannya bersama2 anak2 kita yang amat disayangi...!


Photobucket - Video and Image Hosting

7 comments:

ZaKiN said...

huhuhu.. ko jgn ingat aku tak baca arrr.. semalam aku gelak kat konti pon pasal babon bontot kaler pelangi.. hehehe..!!

Cerita tue mcm bz ya amat... apa2 pon aku tak bley kutuk banyak2 nanti ko kecik ati plak..

nanti hantor la gambor binatang kat zoo tue utk aku.. bley aku tampal kat dinding bilik.. hehehe

RaFFLeSiA MeRaH said...

bestnyer dpt suami tercinta cam ko ni yerk...apepun piss untuk isteri tercinta...hehehehe...

Fadh said...

hehehe....hepi belated besday la tuk wife ko 2 yek.....bile la dpt warga skbg jumpe family ko yek?tp sejak ko wujud kt sk nie...cameraman dh x susah sgt nk cari!klu x tnjuk sane,tnjuk sini...x dpt juga.Klu ramai lg yg cam ko...ceh!kembang semangkuk la 2!
Rugi la anak ko x ikut,klu x gerenti nangis punyer la...aku nk sakat kaw2!bls dendam kt anak abah.huhuhu

ayu_mkay said...

oooo bw bebudak p rombongan yeee.. tingat zaman sekolah dedulu.. bestnyer bila dpt jenjalan.. nak plak cikgu baik ati... banjer eskrim...

hepi belated besday buat wife nko ye... tak pe nnt abg bg adiah yg paling istimewa sekalik..!

ZaKiN said...

Wakakkaka.. nak kutuk gak.. nak kutuk gak.. nenong.. nenong.. nenong...

Apa hadiah yang "best sekalik" tue kak.. muhahhahha.. nak tau jugak.. nak tau jugak..!! aiman baru belajar..aiman tak kisah.. nak ambik tau gak.. huhuhuhu

Fadh said...

maniq : ko plak yg lbh2...ada laa present nyer...mana leh bagitau kat ko...nanti ko jeles laa plak...!

rafflesia merah : terima kasih...adoi...kembang laa plak idung kemik aku nie...kena puji dek ko...!

sutera biru : terima kasih atas ur wish...kan ari tue aku ada bawak family aku...tapi ko yg tak nampak sbb family aku nie pemalu...cam aku gak...pemalu yg amat sgt...adoi...adoi...adoi...dah laa...jgn puji lelebih...kang pecah lubang idung aku...susah lak aku nak bernafas kang...!

ayu_mkay : terima kasih...mmg aku ada planning cuma tak kesempatan lagi...insyallah...ader laa yang spesel nyer nanti...!

maniq : ko lagi...nanti laa...yg ko beria2 sgt nak tau apasal...ko isteri aku ke...? ko kan adik ipor sutera biru...ko minta laa kat adik dia...wargh wargh wargh isk isk isk wa wa wa wa wawwwwwwww

ZaKiN said...

ade ker... :((

tak mao kumen la lenkali.. tak mao gurau2.. :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...