Suka Blog Ini?

Ikut Dengan Email

Hati Seorang Isteri

28 November 2006

Aku Sajer Jer...!

N3 aku kali nie...aku sajer jer nak letak gambor perkahwinan mak sedara wife aku pada 12.11.2006 yang lalu...bukan aper...sajer jer nak bagi si Rafflesia Merah tue teruja...dan jelaous...sbb kat blog dia asyik tulis pasal orang kahwin jer...mcm dah tak dan dan sgt dah...mula kemaruk nak bercinta...dah bercinta kemaruk nak bertunang...sekarang nie dah bertunang...kemaruk nak berkahwin...dah kahwin nanti...kemaruk nak beranak plak...!

Ko jangan marah Raff...ko patut bangga sbb aku tujukan khas kat ko n3 aku kali nie...apa2 pun aku doakan semoga pertunangan ko nie hingga ke jinjang pelamin...dan perkahwinan ko nanti hingga ke syurga...amin...!



Photobucket - Video and Image Hosting

Sebahagian dari hantaran pihak
lelaki





Photobucket - Video and Image Hosting

Ciuman pertama seorang isteri selepas selamat diijabkabulkan dengan sekali ijab dan sekali kabul sajer...kira terrer laa pengantin lelaki walau pun masa nak akad tu...pucat lesi...toreh pipi pun tak berdarah...!





Photobucket - Video and Image Hosting

Gambar sebelum upacara makan beradap...!





Photobucket - Video and Image Hosting

Dakap Erat Sepenuh Kasih...Genggam Genggaman Ini Bertambah Seri...!





Photobucket - Video and Image Hosting

Suapan Dari Tangan Seorang Suami...!





Photobucket - Video and Image Hosting

Gambar bersama kedua ibu-bapa pengantin...!

p/s : Gambar2 ini disiarkan setelah mendapat kebenaran bertulis dari pihak pengantin.
Raff...ko kahwin nanti jgn luper ajak aku...kan jauh sgt pun umah ko tue...!

27 November 2006

Tentang Blog Aku...!

Photobucket - Video and Image Hosting





Patutnya...aku tulis tajuk nie awal2 lagi...masa mula2 aku buat blog nie...tujuannya ialah untuk bagitau kenapa aku buat blog nie...tak per laa...tak terlambat lagi rasanya utk aku jelaskan kat sini...sebenarnya perkara nie ditimbulkan oleh cfu aku...maniq...dia sarankan kat aku supaya aku tulis n3 yang bertema...cthnya...tentang cinta atau ttg putus cinta...dan dia cadangkan jugak aku tukar nickname aku...akumasihdisini...!

Sebenarnya...tujuan asal hanyalah suker2...bila tgk blog org...teringin nak ader blog sendiri...bila dah ader nie...aku tulis ikut suker dan ikut rasa...klau aku rasa ok...aku tulis aku ok...klau aku rasa letih dan penat...aku tulis yg aku letih dan penat...klau aku ke Melaka...aku tulis citer aku ke Melaka...klau aku marah dan bengang...aku tulis laa yang aku marah dan bengang...!

Tajuk blog aku mula2... AKU MASIH DI SINI...kemudian aku tambah...AKU MASIH DI SINI...MASIH AKU DI SINI...DI SINI AKU MASIH...!...kenaper aku pilh tajuk tue...sbb nyer...pertama...aku tak kemana2...tetap kat kampung halaman aku...kedua...aku yg jaga mak ayah aku...adik beradik yg lain semuanya jauh2...ketiga...aku suker lagu XPDC...tajuknya...aku masih di sini...keempat plak...aku nie jenis yang tak suker nak kuar rumah...klau kuar saje2...lepak kedai kopi 2-3 jam...minum kopi atau teh secawan dua...pastu borak2 kosong...lbh baik aku dok kat umah...aku kuar biler aku ader urusan...kelima nyer...itu laa yg terlintas kat kepala otak aku masa nak register blog nie...he he he...bagi aku laa...tajuk tue pun dah mengambarkan kelainan...3 perkataan tapi kalau disongsang terbalikkan...akan menjadi maksud dan makna yang berbeza...dan bagi aku dalam makna nyer...klau difikir2kan sedalamnye...!

Tentang nickname plak...lbh kurang samer jer reason kat atas...cuma nyer...tiap kali aku tulis n3...tajuk nyer mesti ader perkataan "Aku"...bunyi cam kasar sgt kan...bila bahasakan diri dgn panggilan aku...tapi itu laa identiti aku yang aku cuba tonjolkan dlm setiap n3 aku...lbh kurang mcm nie laa...walau aper pun yg berlaku...aku tetap aku...punya identiti sendiri...punya minat sendiri...punya impian sendiri...punya rasa sendiri...punya harga diri sendiri...punya pandangan sendiri...punya prinsip sendiri...punya peribadi sendiri...punya hidup sendiri...punya diri sendiri...dan sememangnye dari kecik lagi aku suker menyendiri...!

Kesimpulan nyer...blog aku nie... aku nak tulis n3 yg pelbagai...ttg cinta...ttg putus cinta...ttg keluarga...ttg sahabat...ttg saudara...ttg mak ayah...ttg isteri...ttg anak2...ttg adik beradik...ttg kerja...ttg masa depan...ttg hidup...ttg mati...ttg suka...ttg duka...ttg impian...ttg harapan...macam2 lagi laa...kerana aku tak suker menulis ttg sesuatu yg statik...klau tulis pasal sedih...kecewa...terluka...putus cinta...derita...aku rasa seolah2 hidup nie dah tak ader bahagia dah...seolah-olah hidup nie dah tak der sinar harapan...dan klau tulis pasal suka...bahagia...gembira...ceria...seolah2 hidup kat syurga laa plak...pada hal...hakikat sebenar nyer...hidup nie silih berganti...ada pasang surut nyer...ader patah tumbuhnya...ader hilang berganti nyer...biar laa aku menulis tentang perkara yang wujud dan terjadi di sekeliling aku...sebab nyer...aku nak kongsi sedikit kebaikan dengan kalian sekira nyer ader...untuk dijadikan panduan hidup...supaya yang keruh dibuang...yang jernih diambil...yang baik jadi tauladan...yang jahat jadi sempadan...!

Akhir sekali...tentang nama Akumasihdisini...mungkin susah nak ditaip sbb panjang sgt...nama sebenar aku pun panjang gak...nama anak2 aku lagi panjang...ntah tak terfikir lagi satu nama yang ringkas dan padat...nanti laa...aku tgh fikir2kan...!

25 November 2006

Aku Makin Malas...!

Photobucket - Video and Image Hosting


Ngape tah...sejak laptop buat hal...aku jadi malas nak update n3...ader idea nak tulis tapi...ntah rasa malas jer nak tulis n3...bukan nyer sibuk pun...tak sibuk...ader masa nak masuk blog...tapi masuk blog orang jer...baca n3 org lain...dan komen...komen aku tue punyalah panjang berjela...sampaikan bleh dijadikan n3 kat blog aku...!

Pertama...yang menyebabkan aku malas nak tulis n3 ialah...laptop aku lembab nak mampus...sbbnya...kena virus...sampai satu tahap...klau aku tulis...perkataan yang kuar jadi terbalik...kena baca dari bawah...cthnya mcm yg aku komen n3 Maniq yg bertajuk..."aku benci meeting"...klau aku nak tulis "saya suka makan nasi"...ia akan jadi "isna nakam akus ayas"...bengang nyer aku...last sekali...antar kedai...format balik...yang tak bestnya...windows yg aku pakai skrg nie tak ori...!

Kedua...skrg nie aku surf internet guna dial up 1515...dia nyer speed paling tinggi aku penah guna ialah 49.0 kbps...lembab nyer...beruban aku nak nunggu untuk buka satu satu laman web...apatah lagi klau nak upload gambor...geram aku...aku dah tanya dah TM Mentakab...kat tempat aku nie dapat streamyx...walau jauh ckit...dia kata yg paling elok ialah dlm lingkungan 5 km dari pemancar...tempat tinggal aku nie jarak nyer ngan pemancar ialah 5.8 km...kira bleh lagi laa...aku tgh fikir nie...nak masuk streamyx ke tak...klau masuk...tambahan rm77 sebulan...klau amik yg murah dari rm77...kena beli modem sendiri...rm77 tue tak yah beli modem sbb percuma...tapi kena pakai 2 tahun...lepas 2 tahun baru bleh tukar yg lbh murah...rm44 ke atau rm66 sebulan...kat sekolah aku ader internet...guna vsat...tapi problem gak...kadang ok signal... kadang hampeh...selalunya hampeh laa...!

Akhir sekali...anak kedua aku makin besar...walau baru 5 bulan...tapi cukup lasak...dah pandai nak bermain...tak nak tido...kena laa aku melayan dia...klau dia dah tdo...baru laa aku ader peluang nak surf...klau dia tak tido jgn harap laa...selalu nyer tengah malam laa...aku pun ngantuk dah...esok nak ke sekolah lagi...mana tahan mata aku...tapi skrg nie sekolah dah cuti...aku pun tak der apa2 planning...byk laa masa aku ngadap laptop nie...mungkin lepas nie bleh laa aku update tiap ari...insyallah...!

24 November 2006

Lagi Dari Aku...!

Photobucket - Video and Image Hosting



Aku rela hidup dengan mu...,
Demi bahagia hanya Tuhan bisa memisahkan kita...,
Di jaga dan lena ku kuntum kerinduanku...,
Untuk mempersembah sayang padamu...,
Keharuman bunga tak seharumnya cintaku...,
Istimewa untuk sunting dirimu...,
Bermula pandang pertama...,
Kau utuskan senyum mesra...,
Aku ingin seribu tahun lagi bersamamu...,
Ku binakan mu istana...,
Aku redhakan bahagia...,
Dengan niat suci...,
Kaulah permaisuri...,
Sambutlah cinta abadi...,
Semat dan semai di hati...,
Manisnya asmara kekal selamanya...!




Photobucket - Video and Image Hosting

P/s : Lagu Tema Cinta Aku Pada Isteri Tersayang...!

20 November 2006

Dari Aku Lagi...!

Photobucket - Video and Image Hosting






Thank you so much…,
For all laughter you‘ve shared with me…,
For all the tears you’ve saved me…,
For all the joy you’ve brought me…,
For all the smiles you’ve given me…,
For all the feelings you’ve created in me…,
For all the memories we now have…,
For all this…and so much more…,
I want you to know that…,
I am all for you…,
And you mean so much to me…!






Photobucket - Video and Image Hosting

16 November 2006

Dari Aku...!

ku pilih dikau...,
sebutir kejora dari sejuta bintang...,
ku puja tanpa ucap cinta...,
memintal mesra di hamparan rasa...,
menyimpul rela di rel usia...,
menanti mimpi menjadi realiti...,
ku pilih dikau...,
satu jodoh daripada seribu pertemuan...,
menyempurnakan fitrah kelakian...,
membentang aku dari sumbang berpanjangan...,
ku pilih dikau...,
sebidang kebun dari selaut ladang...,
menyemai bibit harapan...,
bersama menapak kerikil pengorbanan...,
isteri...,
ku pilih dikau...,
pelengkap warna kehidupan...!

p/s : aku tujukan khas untuk isteri yang tercinta...Norshilalaily Mohd. Halim...moga kau bahagia di samping ku selamanya...!

15 November 2006

Aku Lupa Dan Tak Ingat...!

telah ku tahtakan kau di hati ini...,
tempat ku bersandar dan mengadu...,
cukup bagi ku di dunia ini...,
teman hidup hanya kau satu...,

bagiku tiada kekasih sehebatmu...,
yang sentiasa memahami hidupku...,
tanpa mengira ruang dan waktu...,
kau tetap di sisiku selalu...,

aku berjanji padamu...,
akan setia semampuku...,
jika tersilap maafkan...,
tapi jangan kau tinggalkan ku...,

ku ingin bersama mu...,
bila dan di mana pun...,
kerana ku rasa cinta mu segala...,
hidupku kini aman sentosa...,

ku nyanyi lagu ini...,
kerana ku bahagia...,
sebutir cinta yang lebih berharga...,
dari semua yang ada di dunia...,

telah ku tahtakan kau di hati ini...,
tetap satu selamanya...!



p/s : ini lirik lagu...tapi aku tak ingat tajuknya dan kumpulan mane yang nyanyikan lagu nie...lagu nie popular penghujung 90-an...tak silap aku dalam tahun 1998-1999...aku suka sgt lagu nie...puas aku cari cd lagu nie...tapi tak jumpa...pada sape2 yang tau tajuk lagu nie dan ada cd atau mp3...mohon jasa baik dapat laa dikongsi dengan aku...dulu aku tujukan lagu nie kat isteri tersayang...masa bercinta dulu...sekarang nie...aku masukkan dlm blog aku nie...sbg tatapan bersama...moga terselit sedikit pengajaran dan kebaikan yang dapat kita kongsikan bersama...!

14 November 2006

Permata Untuk Isteri Aku

Photobucket - Video and Image Hosting




Telah ku siapkan...,
Satu daerah paling sunyi...,
Dalam hati untuk kau isi sebagai isteri...,
Untuk kau penuhi dengan kemulian seorang wanita...,
Untuk kau beri erti dengan kelembutan...,
Untuk kau hargai dengan kasih sayang...,
Ku ingin kau jadi wanita mulia...,
Yang tahu harga diri dan hati...,
Seorang lelaki bernama suami...,
Kerana engkau isteri...,
Ku ingin kau mengerti...,
Bahawa hidup ini...,
Tak semudah yang kita janjikan...,
Kerana kau isteriku...!

12 November 2006

Aku Ke Melaka...!


Photobucket - Video and Image Hosting



Ari nie...11.11.2006...sabtu...aku mengikuti lawatan sekolah ke Melaka...mlm tadi...pkul 11.00 mlm...aku balik ke kg isteri aku sbb ahad nak kenduri kahwin mak sedara dia...pukul 7.00 pg...aku dah standby kat Kemayan...sarapan dulu dan pukul 8.00...bas sampai...mulanya aku hajat nak bawak c are-an sama...tapi bila bas dah sampai...dia buat hal...ngangis tak ikut sbb mamanya tak ikut sama...nak tak nak...terpaksa aku tinggalkan dia...aku nak bawak dia sbb aku tak nak dia berkawan dgn sepupu2 dia yang nakal2 tue...!

Kami stop jap kat simpang Ayer Hitam untuk sarapan...selesai sarapan...perjalanan diteruskan...aku duduk kat depan sekali...single seat...sbb klau aku duduk kat belakang...aku akan mabuk yang halal...aku nie dah lama tak naik bas...30 minit pertama...aku mula rasa pening2...mujur aku bleh kontrol...bas yang kami naik ialah bas kilang...drivernya seorang lelaki India...dia bawak sama isteri dan anaknya yang baya are-an...sampai Bahau...dia belok masuk simpang ke Bukit Rokan...aku tanya dia nak ikut Jasin ke...dia jawab jalan yang dia nak ikut nie terus kuar kat Durian Tunggal...dekat katanya...1 1/2 sampai...tetiba handset dia berbunyi...dia speaking...aku satu haram tak paham...kemudian dia bagi hanphone dia kat aku...aiikk...buat apa lak dia bagi handphone kat aku...dia cakap tokeh nak cakap dgn cikgu yg in-charge...aku pun cakap ngan tokeh tue...cakap punya cakap...rupanya driver tue tak mahir jalan ke Melaka dan tak reti baca...patut laa dia bawa isteri dia sama...tukang baca signboard rupanya isteri dia nie...pas tu selang 10 minit...handphone dia berbunyi...tokeh dia yang tipon...tanya kat mana dan pastu nak masuk simpang mana...jalan yg dilalui kecik...klau selisih kenderaan berat...mmg kena ketepi samapi masuk ke bahu jalan...lantak laa...janji sampai...aku pun cbuk tulis n3 aku yg kat bawah nie dan anta ke maniq untuk dipublishkan...terima kasih sejuta kali lagi untuk maniq...!

Kami sampai Melaka lbh kurang pkul 10.30 pg...kami terus ke Bandar Hilir...byk perubahan yang dah berlaku kat cni...last aku sampai Melaka taun 2001...masa tue baru kawin...Mula2 kami melawat ke Muzium Samudera...naik kapal replika Flor De Lama...aku sbg cameraman tak bertauliah memulakan aksi...snap sana snap sini...pastu...nak ke Bukit St. Paul...aku dgn konfidennya mengepalai rombongan...jalan punya jalan sampai kat bangunan warna oren...tgk2 jap kat ctu...pastu aku pun jalan ke depan lagi...yang lain semua membontoti aku...jalan punya jalan...tetiba aku perasan...aku dah silap jalan rupanya...terpaksa laa aku u-turn ikut belakang bangunan...tak pasal2 aku kena kutuk dek member2...aku pun bg alasan bangang...saje nak warm up sblm naik tangga bukit tue...!

Tengahari...kami lunch kat medan selera depan replika kapal...harga makan bebudak dan cikgu semua sekali RM102.00...diskaun RM2.00...ceh...klau nak bgi diskaun...bagi laa RM100 ke...tetiba ujan turun dgn lebatnya...sambil tggu ujan berenti...shopping apa yg patut...pusing punya pusing...tgk punya tgk...aku beli baju t-shirt untuk anak2 aku...sorang 2 pasang dan untuk wife tercinta...yang sanggup tak celebrate birthday cam taun2 sblmnya...2 helai t-shirt yg ada tulisan malacca...abis RM74.00...ujan berenti...kami ke Zoo Melaka plak...!

Kat Zoo Melaka...tiket masuk utk murid ialah RM3...utk cikgu...RM5...dan untuk handycam aku...RM10...ceh...mahal harga tiket masuk handycam aku lagi...aku masuk pun bayar RM5 jer...sblum gie meronda kat dalam zoo...aku solat dulu...pastu...dalam ujan renyai2...aku jalan2 kat sekitar zoo...dan menggunakan sepenuhnya handycam aku...yang aku bayar RM10.00 utk bawa masuk dalam zoo tue...mcm2 binatang yang ada kat cni...klau c are-an ikut...mesti dia seronok abis...dia nie suke sgt ngan harimau...cam aku gak...!

pukul 6.00 lbh...kami gerak utk pulang...dan aku bengang sbb hndphone aku abis bateri...sbb aku lupa nak charge mlm sblumnya...sampai kat Bahau...berenti untuk solat Maghrib...lepas solat...aku gie beli bateri handset aku...bila on jer handset aku...bertalu2 sms masuk...termasuk voicemail dari isteri aku...tanya kat mana...sbb pukul 9.00 mlm...aku kena tangkap gambor mak sedara dia yang nak tangkap gambor pakai 5 persalinan baju...dan ader gak sms yg nak beli topup...mana laa aku sempat nak uruskan...terpaksa minta pertolongan c maniq lagi...tebal muka aku nie...cam kulit badak sumbu yg aku tgk kat zoo tadi...dan tak tau malu mcm baboon yang buntutnya warna pelangi...!

berenti makan mlm kat simpang Ayer Hitam...punya laa lembab servis...sampai sorang cikgu tak dapat makan...tunggu punya tunggu...pukul 10.00 mlm baru selesai makan...pukul 10.30 mlm baru aku sampai Kemayan...sampai jer...terus tangkap gambor bakal pengantin...5 persalinan...penat aku nunggu dia salin pakaian satu persatu...penat mmg penat...tapi...apakan daya...terpaksa...!

Walau penat...walau letih...tapi semua tue berbaloi...bila semuanya berjalan lancar...tiada kejadian yang tak diingini...cuma 1-2 perkara yg di luar kawaln seperti...servis restoran yg lembab nak mampus...nak mampus pun tak selembab tue...disiplin murid2...aku bleh bg 'A'...semuanya bagus dan baik...dengar arahan dan tak de buat benda-2 yg pelik2...!

Dan...untuk isteri yang tercinta...maafkan abang sbb...di hari lahir mu yang ke 2?...abang tak dapat meraikannya seperti taun2 sblmnya...insyallah...bila semuanya dah selesai...kita akan raikannya bersama2 anak2 kita yang amat disayangi...!


Photobucket - Video and Image Hosting

11 November 2006

Aku Bengang...Marah Dan Nyaris Terkorban...!

Ari nie...10.11.2006...jumaat...aku ke sekolah macam biasa...walaupun masih penat dan letih serta sakit2 sendi terutamanya lutut kanan nie...injured masa main bola...pagi nie GB adakan penyampaian hadiah sukan yang berlangsung hari semalam...ada satu acara aku protes sebab budak tue dah masuk 3 acara individu.. sedangkan syarat menetapkan seorang murid hanya boleh masuk 2 acara individu sahaja...Cikgu rumah biru bagi alasan.. takde budak sebab ramai yang tak datang.. alasan yang tak logik sebab ada lagi budak rumah biru yang tak masuk acara tapi budak tue agak gempal...dan diorang tak nak bgi budak yg gempal tue berlari...itu menghalang hak budak itu untuk bersukan namanya...!

Lepas rehat...GB buat mesyuarat post-mortem sukan...dia timbulkan protes aku...dia tanya samada aku nak teruskan ke protes atau nak dibiarkan saja...kalau ikutkan hati aku memang nak teruskan tapi bila difikirkan...hanya menambah masalah jer...jadi aku dengan bengangnya menarik balik protes aku... itu citer bengang aku yang pertama...!


Citer bengang aku yang kedua plak...lepas solat jumaat...aku ke maybank untuk masukkan duit...tapi dijadikan cerita...orang punyalah ramai dan sistem nombor rosak la plak...aku pun beratur ikut barisan...tetiba ada sorang mamat nih...dengan banggangnya potong barisan dan berdiri depan aku...aku pon bengang la...terus aku sound mamat tue.. tapi dengan tahap kebodohan mengalahkan cipan,tapir dan tenuk...dia buat tak reti dan buat seolah-olah takde apa-apa yang berlaku...aku pon hangin laa dan terus ke kaunter...aku hulur slip dan duit kat member aku...c Hisyam dan terus blah...puas hati aku...Hisyam nie keje kat situe dan main futsal team aku sebagai keeper...masa aku nak blah tue...sempat aku sound malaun tue..."lainkali buat laa lagi..." ...!


Balik rumah aku ngadap laptop...sambil tue chat ngan maniq sampai pukul 5.30 ptg...pastu aku ke kg bukit gemuruh nak ambik duit hasil jualan sawit...on d way... tiba2 sebuah lori kuar dari simpang walaupon keta aku dah dekat...aku terus tekan brek dan GEDEBUK...are-an tergolek ke bawah tempat duduk dan kepala terhantuk...mujurlah dia dia tak cedera...hanginnya aku... aku pintas lori tue...bunyikan hon...tekan klac dan tekan minyak kuat2 sambil tunjuk f**k... rupanya driver tue tgh gunakan handphone...bengangnya aku...pastu aku terus ke bukit gemuruh...alhamdulillah...hasil jualan sawit aku RM 630...dapat laa aku beli printer 3 in 1...print bleh...scan bleh dan photostate pun bleh...aku survey dah harganya...dalam rm300 lbh...!


Lepas tue...masa aku on d way balik...aku dapat sms dari alang (abg aku yg kejer kat sibu)... dia kata...dia on d way balik kg dan minta tlg aku ambik dia kat Temerloh...aku pon u turn ke Temerloh...tetiba aku nampak sebuah lori masuk jalan aku dan terus menuju ke arah kereta aku...cepat2 aku mengelak dan ketepikan keta aku...aku pandang lori tue...rupanya driver tue malaun yang aku sound kat maybank dan yang kuar simpang tak tgk kiri kanan sambil guna handphone...binawe punya manusia...nasib baik aku sempat elak...kalo tak arwah aku sekeluarga...disini secara rasminya...aku menyumpah seranah malaun tue...7 keturunan mati berdarah..!


Yang aku hairan tue...camne dlm satu ari...aku bleh terserempak dengan malaun tue sbyk 3 kali dalam sehari...aku tak penah jumpa pun malaun tue...itu laa kali pertama aku jumpa dia...dan terus bermusuhan...aku mmg panas baran...cam bara api...klau disimbah petrol...alamatnya...terbakar laa...aku sedar...aku tak leh cepat panas baran...tapi kalau dah melampau sgt...sape2 pun hangin satu badan...!

p/s: terima kasih setinggi-tingginya untuk maniq...di atas kesudian dia menaip n3 aku nie dan publishkan...aku sms n3 aku kat dia...masa tue aku on d way ke Melaka...!

09 November 2006

Aku Letih Dan Penat...!

Photobucket - Video and Image Hosting


Hari nie…9.11.2006…sukan SK Bukit Gemuruh kali pertama diadakan…walau diadakan secara tergesa-gesa dan kecil-kecilan…namun ianya cukup meriah…sejak awal pagi…kawasan sekolah dipenuhi oleh ibu bapa dan penduduk kampung berdekatan…seawal 8.30 pagi acara dimulakan…!

Suasana cukup meriah…pelbagai aksi dan gelagat peserta dapat dilihat…ada yang menjerit…ada yang bertepuk…memberi sokongan dan semangat kepada para peserta rumah masing2…termasuklah aku…yang mungkin terover banyak… dalam memberi sokongan moral… aku memang begitu setiap kali sukan…kerana aku memang minat bersukan sejak dari bangku sekolah…hinggalah aku menjadi guru sekolah…!

Kerana bilangan murid yang terhad…maka hanya ada 3 buah rumah sukan sahaja…Biru, Kuning dan Hijau… aku menjadi guru rumah
Hijau…agak malang…rumah Hijau menduduki tempat kedua keseluruhan…kalah hanya disebabkan kekurangan markah dalam acara hiasan rumah sukan… sejak dulu lagi…aku cukup tak suka bab menghias rumah sukan…masa sekolah menengah dulu…aku tak pernah terlibat dalam aktiviti menghias rumah…dan cikgu tak pernah marah dan paksa aku…sebab aku atlit harapan … kalau cikgu marah aku lebih-lebih…aku protes tak datang latihan rumah dan boikot tak nak masuk acara…jadi…nak tak nak…cikgu buat tak reti klau aku tak datang masa menghias rumah…!

Terdapat juga acara untuk golongan ibu bapa dan belia serta beliawanis… aku masuk acara 4x100 m antara kampung…aku mewakili SKBG dan dapat nombor 3…gambar kat atas adalah gambar aku sedang berlari dan hampir dipotong oleh peserta dari Kampung Paya Buluh…gambar tue diambil oleh Sutera Biru…dan atas sebab2 kesihatan…hanya bahagian leher ke bawah sahaja yang diambil oleh dia…maka terserlahlah perut aku yang mulai memboroi tue…!

Walau letih dan penat…masing2 gembira kerana segalanya berjalan lancar…bagi guru2 SKBG yang dah lama mengajar kat sini…inilah pengalaman pertama mereka dalam menganjurkan kejohanan sukan tahunan…bagi aku…dah acapkali terlibat dalam menganjurkan sukan termasuklah semasa di maktab dulu… masih banyak kecacatan di sana sini yang perlu diperbaiki pada masa akan datang…belajar dari pengalaman…dan dari pengalaman akan dapat menghasilkan kesempurnaan…!



Photobucket - Video and Image Hosting

Aku Kembali...!

Dalam tempoh seminggu yang lepas...tiada n3 terbaru dari aku...bukan malas...tapi...pertama...minggu aku yang sibuk dan menyibuk...sukan sekolah baru berakhir...lepas nie lawatan ke Melaka...balik dari lawatan...kenduri kawin mak sedara isteri aku plak...keduanya...laptop aku meroyan(pinjam perkataan Maniq)...tak tau apa sebab...tapi...memang bermasalah...asyik 'hang' aje...nak surf pun tak leh...nak wat kejer pun tak leh...terpaksalah aku kuar duit ckit...anta servis...dan sekarang dah ok...!

03 November 2006

Aku Jumpa M***q...!

Hari nie...3.11.2006...aku ke sekolah macam biasa...sibuk dengan rutin harian sebagai seorang guru...sedang aku siapkan laporan EMIS untuk 31.10.2006...ada member bagitau...ada pajero baru masuk kawsan sekolah...aku buat tak tau je sbb aku dah tau siapa yang datang...masa rehat...ada member buat jamuan raya...lepas aku mentedarah nasi rainbow...aku naik pejabat...aku nampak seorang gadis ayu sedang sembang dengan member aku...dia senyum kat aku...tapi aku kontrol macho...buat tak kenal je...dia pun terus senyum kelat...bila aku buat derk je kat dia...tetiba...member aku bagitau dia..."nie cikgu F*****r...satu-2nya cikgu yang tak pernah amik gaji"...alamak...kantoi laa plak...aku pun tegur dan sapa dia...rupanya dia dah tau aku awal lagi sbb dia tengok gambar kat carta organisasi yang tertampal kat dinding pejabat...ciss...aku hajat nak menyamar...biar dia tercari-cari aku...tapi...awal2 lagi dah kantoi...!

Maka...hari nie...tercatat satu lagi kenangan dalam hidup aku...bertemu dengan pembaca blog aku yang pertama...aku kenal dia ada laa dalam sebulan...itu pun melalui blog...dia masuk blog aku...aku masuk blog dia...dia baca n3 aku...aku baca n3 dia...dia komen n3 aku...aku komen n3 dia...aku tau blog dia pun secara tak sengaja...dan tak pernah terlintas...aku dapat bertemu muka dengan dia...lama gak aku berbual dengan dia...termasuk laa si sutera biru yang kononnya nak tukar jadi hijau(hulk laa tu kononnya)...sembang punya sembang...kutuk punya kutuk...gurau punya gurau...gelak punya gelak...usik punya usik...dapatlah aku menilai dia dengan lebih mendalam...!

Dulu...aku pernah tulis tentang dia kat n3 aku(Blog Aku Dibaca)...dalam n3 tue aku ada tulis penilaian aku tentang dia...dan bila dah tengok secara "live"...penilaian aku tue...benar belaka...dan kat n3 nie aku nak citer serba ringkas tentang dia...!

Dia nie pemalu orangnya...mula-mula malu2 kucing...tapi bila dah mesra...mula laa naik tocang(gurau je)...dia nie peramah bukan pemarah...orangnya simple...baik...mudah mesra walau malu-malu...nasib baik laa dia tak masuk bawah meja masa borak ngan aku...suka buat lawak...kadang2 lawak bodo...walau dia cerdik...suka bergurau-senda...mudah senyum...mudah gelak(kalau dia gelak...kalau king kong...tak...aku gurau aje)...!

Orangnya tak tinggi...tak rendah...tak gemuk...tak kurus...tak lawa(gurau je)...tak buruk...kesimpulannya...sedang-sedang aje...elok mata memandang....sedap telinga mendengar suaranya yang lunak...dan sedap mulut aku mengutuknya...wargh...wargh...wargh...!


Walau apa pun...aku bangga mengenali dia...gembira menjadi sahabat dia...seronok berbual dengan dia...bertambah lagi seorang sahabat aku...mula di internet...pastu secara sms dan kini...dapat bertemu...bertentang mata dan dapat mengenali dia dengan lebih dekat...!

Moga persahabatan yang terjalin terus kekal...dia yang aku maksudkan ialah Maniq Kayangan...aku lebih selesa memanggilnya Maniq...walau ada di antara kalian yang mengenalinya sebagai Zac...walau apa jua gelaran...orangnya tetap sama...!

Di sini...aku ingin mengucapkan setinggi terima kasih kepada dia...di atas segala tunjuk ajar...bantuan...nasihat...gurau sendanya yang membelitkan tali pusat aku dan segalanya yang dia berikan pada aku...aku amat menghargainya...dan hajat aku nak belanja dia tak kesampaian sebab dia dah ada program lain...mungkin di lain masa...aku akan belanja dia...!

02 November 2006

Aku busy sesibuk-sibuknya...!

mula bukak sekolah pas cuti raya...aku sibuk yang teramat sibuk...sekolah 3 minggu lagi sebelum cuti panjang...dalam masa 3 minggu nie...ada 3 perkara penting yang akan berlaku kat sekolah...pertama...minggu depan pada 9.11.2006...sukan tahunan sekolah aku...pelik bin hairan aku...sekolah lain sukan awal tahun tapi sekolah aku nie sukan hujung tahun...so...dalam minggu nie terpaksalah aku and the geng siapkan trek padang...berjemur lagi...hitam laa kulit aku yang sememangnya dah legam...tapi dalam sibuk buat trek...semalam...1.11.2006...aku hadiri kursus penggunaan alatan ict untuk makmal komputer sekolah...dan hari nie...aku terpaksa menggantikan GPK HEM untuk menghadiri mesyuarat pengumpulan data disiplin sekolah...bencinya bila terpaksa dan dipaksa macam nie...tapi nak buat macamana...aku nie hanya...YANG MENURUT PERINTAH...!

Kedua... pada 11.11.2006...sekolah aku akan mengadakan rombongan ke Melaka...bas ditaja sepenuhnya oleh JPNP...so...dah dapat bas percuma...GB arahkan supaya buat rombongan walau dalam masa yang singkat...dan aku terpilih untuk jadi guru pengiring...ketiga...13,14 dan 15.11.2006...peperiksaan akhir tahun...patutnya minggu nie peperiksaan dijalankan...tapi arahan dari pihak jabatan supaya peperiksaan dijalankan pada minggu terakhir bagi mengelakkan murid-murid membuang masa tidak belajar setelah tamat peperiksaan...bagi aku...alasan yang tak munasabah hatta munasarawak sekalipun...kalau dah periksa minggu terakhir peperiksaan...maka Hari Anugerah Kecemerlangan secara automatiknya tak dapat dijalankan...dan cikgu-cikgu terpaksa menanda kertas jawapan dalam cuti...dan keputusan hanya akan diketahui tahun depan...sebenarnya ada sekolah2 yang ingkar arahan tersebut...kalau tau dek pihak atasan mau kena tindakan sekolah terbabit...harap2 tak de laa orang di JPNP yang baca n3 aku nie...!

Itu yang utama...yang sampingan nie pun banyak jugak...bikin sesak kepala otak aku yang memang dah sesak sesesak sesaknya...11.11.2006...birthday wife aku...apa hadiah aku nak bagi kat dia...tarikh yang sama aku kena gie ikut rombongan ke Melaka...cam ne nak celebrate nie...12.11.2006...mak sedara isteri aku nak kahwin...aku secara tak rasminya jadi cameraman...tak pe laa...sbb aku pun minat dan duit ada masuk...!

4hb plak...ada jemputan jamuan hari raya dari Cikgu Rohani dan suami, Mohd Nor...tak gie kan diorang berasa hati...aku mmg baik ngan diorang...sama2 mengajar di SK Kemayan dulu...sedangkan aku terlupa nak balas sms raya mereka pun dah berasa hati...tapi...4hb tu jugak...kakak aku kat Segamat buat kenduri kesyukuran dan doa selamat sempena masuk umah baru dia...aku secara automatik jadi pemandu peribadi mak dan ayah aku...itu aku tak kisah sangat...dah memang tanggungjawab aku sebagai anak...dan pada 5hb plak...aku ada perlawanan bolasepak menentang BIA...liga parlimen Bera...tak abis lagi...start bulan 7 yang lepas dan sambung lepas raya...perut dah boroi... sebulan tak main...pastu lak lepas raya asyik makan je...camne nak main...baru petang tadi aku start main bola...rasanya...muntah hijau laa aku nanti kejar bola...silap2 bola kejar aku...!

adoi...pening aku sepening-peningnya...camne aku nak buat nie? kalau aku buat nie...yang tue rasa hati...klau aku buat tue...yang nie plak rasa hati...aku telan mati mak...aku luah mati bapak...dua2 aku kena buat...tapi mustahil laa aku boleh buat dua perkara serentak...camne yek...toloooonggg aku....argggghhhhh...!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...